Direct naar artikelinhoud

Vercauteren: 'De Bruyne mag niet twijfelen aan keuze voor Chelsea'

Kevin De Bruyne op de bank of buiten de selectie, dat is een wandelend donderwolkje. Frank Vercauteren, de ex-coach van Racing Genk, steekt zijn poulain echter een hart onder de riem. 'Niet twijfelen aan je keuze voor Chelsea!'

Zoals iedere voetballer is ook Kevin De Bruyne geen fan van een plekje op de bank of in de tribune. Dat is momenteel zo bij Chelsea - waar de middenvelder nog maar drie basisplaatsen en één invalbeurt verzamelde - en dat was zo bij Racing Genk toen Frank Vercauteren met hem werkte.

Vercauteren typeert De Bruyne als een open boek. Een jongen die moeilijk kan verhullen dat hij ontevreden is met iets. "Uit zijn attitude op training kun je dan afleiden dat hij nukkig loopt. Het zit in zijn karakter. Aan het gezicht van Kevin kun je vaak gewoon aflezen hoe hij zich voelt. Daar kun je als coach niks aan veranderen en dat hoeft ook niet, vind ik. Laat hem maar zijn persoonlijkheid hebben."

Want hoewel De Bruyne zich dus niet graag neerlegt bij een invallersstatuut, is Vercauteren er wel van overtuigd dat hij kritisch genoeg is om zichzelf in vraag te stellen. "Hij is heus niet blind voor een slechte prestatie en zal zelf al nagedacht hebben over wat hij bij Chelsea beter kan doen in de toekomst. Alleen heeft hij ook op dat vlak een eigen willetje. Ik heb het regelmatig meegemaakt dat Kevin tegengas gaf toen ik hem mijn gedacht vertelde over zijn prestaties."

Voor Vercauteren is het echter ook duidelijk dat De Bruyne zich de 'kunst van het invallen' dringend meester moet maken. "Bij Genk al had hij het probleem dat hij tijdens een invalbeurt plots alles overhaast wou doen. Dan dacht hij: 'Verdorie, ik moet hier in een kwartier alles uit de kast halen.' Dat is een verkeerde redenering. Hij moet juist proberen om zichzelf te blijven en rustig zijn spel te spelen, net zoals hij zou doen wanneer hij 90 minuten krijgt."

Wat niet wil zeggen dat Vercauteren niet gelooft dat De Bruyne zich bij Chelsea snel in de basis zou kunnen werken. "Kevin heeft álles om het ook bij een club als Chelsea te maken. Net daarom vind ik dat hij niet te veel moet gaan twijfelen aan zijn keuze van afgelopen zomer.

"Trouwens, waarom zou je meteen willen afzakken naar een lager niveau als je een eerste obstakel tegenkomt? Een echte klasbak houdt van de moeilijke weg naar de top. Die werkt zich door een lastig moment heen en loopt er niet van weg. Uiteindelijk zul je dan veel gelukkiger zijn dan wanneer je het via de makkelijke weg hebt geprobeerd."

Volgens Vercauteren moet De Bruyne dus vooral rustig blijven en er staan wanneer José Mourinho hem de volgende keer van de bank haalt. "Aan de top krijg je immers geen kans, je moet ze zélf pakken. In principe is de makkelijkste manier in een match, maar je kunt ook dag na dag op training tonen dat je de beste bent zodat de coach op den duur niet meer om je heen kan. Aan De Bruyne om zich op een van die twee manieren terug in de ploeg te knokken. Hij heeft er alle kwaliteiten voor."