© JTH

“Aanslag op kunstwerk” in Eisden

In het Eisdense Koninginnepark hebben gemeentearbeiders het marmeren beeld van koningin Elisabeth wit geverfd. Erfgoed Eisden reageert furieus op “de witte ramp.” Het schepencollege wil het beeld in zijn oorspronkelijke staat herstellen.

JTh

Het beeld dateert van 1929, naar aanleiding van een bezoek van toenmalig koningin Elisabeth aan de Eisdense mijn zeven jaar eerder.

“Er is bij ons een vraag gekomen om het beeld te reinigen”, zegt schepen Caroline Penders (Open Vld). “Onze technische dienst heeft het monument proberen te reinigen, maar dat lukte niet. Daarna besloot men het wit te verven. Dat was inderdaad geen goed idee, maar missen is menselijk”, zalft de schepen die meent dat het beeld op korte termijn weer in de oorspronkelijke staat zal pronken. “Onderzoek heeft uitgewezen dat de verf met aceton kan verwijderd worden, zonder schade. Waarschijnlijk gaan we het zelf doen.”

“Destijds beschermden de diensten van de koolmijn Limburg-Maas dit beeld zelfs met een stroverpakking tegen de vrieskou en vandaag was zich niemand bewust van de bijzondere waarde van dit beeld, gekapt uit Italiaans Carraramarmer”, klaagt historicus Jan Kohlbacher, voorzitter van Stichting Erfgoed Eisden, aan. “Welk licht werpt deze aanslag op dit kunstwerk op de waardering voor alle inspanningen die de cultuurraad, erfgoedambtenaar en de vele culturele verenigingen verenigingen, jaar in jaar uit, leveren? ”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer