Direct naar artikelinhoud

Gentse politie wil 33.000 foutparkeerders pakken in 2012

Uit een intern document van de korpsleiding blijkt dat de Gentse politie volgend jaar maar liefst 33.000 foutparkeerders zou moeten klissen. Ander opmerkelijk cijfer uit de beleidslijn: Gent wil 10.205 bestuurders vatten die geen gordel dragen.

De cijfers komen uit de Nota Beleidsteam 15 juni 2011, die de korpschef met zijn stafofficieren opstelde. Quota voor boetes waren jarenlang een taboe-onderwerp bij de politie, omdat het in veel gevallen leek op een rondje burgers pesten. Maar niets is minder waar, zegt Dominique Van Den Eeckhaut, diensthoofd van de afdeling Verkeer van de Gentse politie.

"Wij werken al drie jaar met quota. Die worden ons opgelegd door de federale commissie voor Verkeersveiligheid, die cijfers bepaalt voor het hele land. Volgens een vastgelegde formule wordt dat cijfer geëxtrapoleerd naar 195 lokale politiezones, en naar de federale politie."

Vakbonden zijn tegen

Het gaat om quota voor gordeldragen, snelheid en alcohol in het verkeer. In Gent komen daar volgend jaar cijfers voor foutparkeerders bij. "We willen er 33.000 betrappen", zegt Van Den Eeckhaut. "Niet onhaalbaar, want het gaat om een gemiddelde van de voorbije drie jaar."

De Gentse politie ontkent dat ze een heksenjacht op autobestuurders zou hebben ontketend. "Het is niet de bedoeling agenten op het terrein aan te sporen om meer boetes uit te schrijven. Dit zijn streefcijfers waar we samen aan moeten werken." Er zijn ook geen repercussies aan verbonden, benadrukt Van Den Eeckhaut. "Het is niet zo dat als we de cijfers niet halen, dat we dan minder middelen krijgen."

De vakbonden zijn alvast radicaal tegen. "Uiteraard zijn we voor verkeersveiligheid. Maar dit is een slechte manier, zeker als je weet dat er al een personeelstekort is", klinkt het zowel bij VSOA als bij NSPV.