Direct naar artikelinhoud

Daan krijgt Vlaamse Cultuurprijs

Muzikant Daan Stuyven heeft zaterdag de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek 2010-2011 gewonnen. In de AB, tijdens de tiende editie van Muzikantendag, kreeg hij een bronzen beeldje van Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege en 12.500 euro. De Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek is bedoeld voor een persoon of een organisatie die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd. Volgens de jury is Daan "een artistieke duizendpoot waar je de voorbije jaren, en dat niet enkel op de radio, niet om heen kon. Iemand die als een echte artiest alle aspecten van zijn stiel kent: componeren, vertolken, tot en met de video's en de verpakking of de nu broodnodige promotie."

Hij blijft zichzelf ook heruitvinden, vond de jury. "Van avant-garde of jazzy, over stuwende disco en hete electro, tot pure pop of catchy chanson in de beste country- of croonertraditie. Na zijn eerste solosuccessen en disco-excessen is hij erin geslaagd weer een nieuwe Daan uit te vinden: de spitsvondige zanger die met zijn albums Manhay en nu Simple het verleidelijke lied laat primeren."

Minister Schauvliege meent "zelden iemand gezien te hebben die zo gemakkelijk van genre wisselt als Daan". "En hij doet het altijd met overtuiging, sterke teksten en aanstekelijke nummers: 'Housewife' heeft waarschijnlijk al alle feestzalen en fuiven in Vlaanderen in vuur en vlam gezet." De muzikant schrok naar eigen zeggen dat hij de prijs toegekend kreeg. "Het is een groot compliment, een hart onder de riem, vooral omdat ik niet de meest rechte weg naar dat soort prijzen neem. Integendeel, ik probeer zoveel mogelijk omwegen te nemen", klonk het op de website Cobra.be.