Direct naar artikelinhoud

Een reepje chocolade is goed voor het hart

Wie regelmatig een reepje chocolade eet, heeft minder kans op een beroerte of hartziekten. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek aan de Universiteit van Cambridge in Groot-Brittannië. Goed nieuws voor chocoholics die niet kunnen weerstaan aan de zoete zonde: nu en dan een reepje chocolade is goed voor het hart. Chocoladeliefhebbers wisten het al langer, maar nu wordt de volkswijsheid ook bevestigd door een wetenschappelijke studie uit Groot-Brittannië. Onderzoeker Oscar Franco en zijn collega's van de Universiteit van Cambridge voerden een grootschalige analyse uit van eerdere studies over het effect van chocoladeconsumptie op het risico op hart- en vaatziekten. Ze namen zeven van de belangrijkste internationale studies door, waarbij in totaal 114.009 proefpersonen waren betrokken. Het onderzoek werd deze week voorgesteld tijdens een Europees Cardiologen Congres in Parijs en nadien werden de resultaten gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Bij elke studie werd de testgroep van de hoogste chocoladeconsumptie vergeleken met die van de laagste. Daaruit blijkt dat vijf van de zeven studies aantonen dat chocolade een positief effect heeft op het hart. Wie heel veel chocolade eet, heeft 37 procent minder kans op cardiovasculaire ziekten. Vergeleken met de testpersonen die weinig chocolade eten, ligt het risico op een beroerte 29 procent lager. De wetenschappers maakten geen onderscheid tussen melkchocolade of pure chocolade. Zowel chocoladerepen, -koekjes als -drankjes werden opgenomen in de vergelijkende analyse.

De Britse wetenschappers waarschuwen dat het niet de bedoeling is om massaal chocolade in te slaan. Die bevat te veel calorieën, waardoor overconsumptie kan leiden tot diabetes of overgewicht. "Eerst moeten dus de hoeveelheden vet en suiker van de chocolade in de supermarkt worden teruggedrongen", klinkt het.