Direct naar artikelinhoud

Veiling archief Vasari in waas van mysterie

Vandaag wordt in de Italiaanse stad Arezzo het archief geveild van Giorgio Vasari (1511-1574), kunstenaar, architect maar vooral schrijver van een van de eerste kunstgeschiedenissen. De verkoop van het archief is bijzonder omstreden omdat het onvervreemdbaar Italiaans erfgoed betreft.

Volgens waarnemers werd eerdere deal in scène gezet om later tegen hogere prijs aan overheid te verkopen

Arezzo

Bovendien zouden de documenten al eens verkocht zijn geweest voor 150 miljoen euro aan een mysterieuze en inmiddels overleden Russische tycoon. De Italiaanse overheid is inmiddels van plan om zelf een bod uit te brengen.

Het archief van Vasari is niet het eerste het beste. Onder de documenten bevinden zich zeventien brieven van Vasari’s vriend en kunstenaar Michelangelo, samen met briefwisseling met vijf renaissancepausen en Cosimo I de’ Medici, de zestiende eeuwse heerser van Florence, waar Vasari op zijn zestiende ging wonen. Giorgio Vasari begon vanaf 1546 aan het omvangrijke werk te schrijven waarvoor hij nog altijd wereldberoemdheid geniet: Vite de’ più eccellenti architetti, pittori e scultori italiani, of ‘De levens van de meest uitmuntende Italiaanse architecten, schilders en beeldhouwers’, een boek dat beschouwd wordt als een van de belangrijkste biografische bronnen van de renaissancekunst.

Het Vasari-archief valt onder een Italiaans decreet dat stipuleert dat de documenten nooit het huis van Vasari in Arezzo mogen verlaten. Maar in oktober 2009 lekte het nieuws uit dat een Russische gasmagnaat de papieren voor 150 miljoen euro zou hebben gekocht. De overeenkomst zou bereikt zijn geweest op 23 september 2009, één dag voor het overlijden van graaf Giovanni Festari, de eigenaar van het Vasari-archief.Volgens de burgemeester van Arezzo, die het nieuws bekend maakte, zou de Italiaanse overheid de documenten alleen in Italië kunnen houden als ze binnen de zes maanden een hoger bod zou uitbrengen dan dat van de Russische tycoon. Die mededeling deed meteen veel stof opwaaien: kunsthistorici en experts zeiden dat het archief zeer kostbaar was maar toch niet meer dan 10 miljoen euro waard.De verwarring werd nog groter toen bekend raakte dat de Russische koper inmiddels overleden was in een auto-ongeval. Het vreemde was evenwel dat de man in kwestie de dood vond veertien dagen voor de verkoopovereenkomst in het Moskouse Metropolitan hotel was gesloten.In november kwam er dan een mededeling van de Italiaanse belastinginspecteurs. Zij wilden beslag leggen op het archief omdat de adellijke familie die het al jaren in bezit heeft nog een hele reeks belastingen niet betaald had. De veiling moest ervoor zorgen dat de Italiaanse schatkist de gederfde inkomsten recupereerde. Op dit moment zijn de papieren in handen van een Italiaanse bank, waar Festari ook nog schulden had uitstaan.

Inmiddels zijn de meeste waarnemers er evenwel van overtuigd dat de verkoop aan de Russische magnaat door de adellijke familie in scène werd gezet om het archief later tegen een fel opgedreven prijs aan de overheid te kunnen verkopen.Vorige week verklaarde de Italiaanse minister van Cultuur Sandro Bondi dat de overheid zeker een bod zal uitbrengen op het archief om het op die manier in Italië te houden. De geschatte minimumprijs is 2,6 miljoen euro. Voor Bondi is dat een aanvaardbaar bedrag.Arezzo viert volgend jaar de vijfhonderdste geboortedag van Giovanni Vasari. De hele heisa rond de verkoop van het archief komt wel zeer ongelegen voor de Italiaanse stad.