Direct naar artikelinhoud

Standard & Poor's vindt Italië (bijna) rommel. 'E allora?'

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de rating van Italië met een stap verlaagd van BBB+ tot BBB. Dat is nog twee stappen boven de rommelstatus. Als reden voor de downgrade geeft S&P de verslechterde economische vooruitzichten van Italië en de verzwakking van het financiële systeem in het Zuid-Europese land.

Italië is een grote economische mogendheid binnen de eurozone. Toch zorgde het nieuws niet eens voor een zuchtje. Schijnbaar niemand ligt er wakker van wat S&P verkondigde. Dat de ratingbureaus niet meteen op veel applaus of krediet kunnen rekenen is sinds de financiële crisis een feit. Dat, en het zomerreces, zorgt ervoor dat er geen paniek uitbreekt op de financiële markten. Sell in May and go away, ervaren beleggers kennen deze wijsheid. De zomermaanden staan niet in het teken van een florissant beursklimaat. Toch zijn er ernstige redenen om de downgrading van Italië als een voorbode van meer onheil te beschouwen. De groei van de internationale economie valt dit jaar nog zwakker uit dan eerder al werd gedacht.

Dit komt vooral doordat de groei in belangrijke opkomende landen is teruggevallen, zo voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een economisch herstel voor het najaar wordt almaar moeilijker. Zelfs grote sterke broer Duitsland begint tekenen van vermoeidheid te vertonen. Intussen is de crisis in Cyprus een nieuwe testcase aan het worden voor het
Europese bestuur.

Een volgende opflakkering van de Europese crisis is niet veraf. In haar jaarverslag wees de Bank voor Internationale Betalingen (BIB), zeg maar de centrale bank van de centrale banken, erop dat het huidige beleid van de centrale banken ruimschoots zijn grenzen heeft bereikt. Met andere woorden, vanuit monetair oogpunt is de marge om de economie te ondersteunen op. Het bevat de kiemen voor een heet najaar. Wedden dat de rapporten van de ratingbureaus vanaf september weer relevant zullen bevonden worden. Het vervolg van de beurswijsheid is niet voor niks: But remember to come back in September.