Direct naar artikelinhoud

Regeringsvorming doet Quaden langer aanblijven

Guy Quaden blijft gouverneur van de Nationale Bank tot er een nieuwe regering is. Dat heeft de Luikenaar zelf bevestigd. Hij wordt op 8 augustus 65 en zou volgens eerdere afspraken dan met pensioen gaan en de fakkel doorgeven aan huidig vicegouverneur Luc Coene, maar het ontbreken van een volwaardige federale regering gooit die planning in de war. Een nieuwe gouverneur kan immers enkel benoemd worden door een volwaardige regering en niet door een regering van lopende zaken, en dus blijft Quaden nog even zitten.

“Ik geloof dat de Nationale Bank in de huidige financiële context een gouverneur met volle bevoegdheid nodig heeft”, zegt Quaden. “Ik ga me niet aan mijn post vastklampen, maar ik ga ook niet deserteren. De volgende regering moet de nieuwe gouverneur benoemen. Eens dat gebeurd is, vertrek ik.” Pikant detail: in volle Fortiscrisis was het niet Quaden die de leiding nam over het crisisteam, maar wel Luc Coene. Het vergelijkbare Nederlandse crisisteam werd nochtans geleid door Quadens directe tegenhanger, voorzitter Nout Wellink van de Nederlandsche Bank.

De toppost bij de Nationale Bank was in principe al tot 2018 verdeeld onder de klassieke politieke families. Na Quaden (van PS-signatuur) zou Luc Coene (Open Vld) op de gouverneursstoel gaan zitten. Wanneer Coene met pensioen trekt in 2014, zou directeur Jan Smets (CD&V) gouverneur worden. En na hem zou het wellicht weer de beurt zijn aan een Franstalige. Maar de vraag is of de volgende regering de afspraken die onder de vorige legislatuur zijn gemaakt zal honoreren. Vooral voor Coene, de voormalige kabinetschef van Letermes liberale voorganger Guy Verhofstadt, is het bang afwachten. In de huidige constellatie is het onwaarschijnlijk dat Open Vld tot de volgende regering zal behoren.