Direct naar artikelinhoud

Psychiaters geloven niet in geheugenverlies van dader babymoord

De psychiaters die Violetta Van de Geuchte onderzochten, geloven dat ze haar geheugenverlies veinst, zo verklaarden ze op haar assisenproces. De vrouw staat terecht voor de moord op haar pasgeboren zoontje.

Violetta Van de Geuchte, de 45-jarige vrouw uit Maldegem die beschuldigd wordt van de moord op haar pasgeboren zoontje in 2005, heeft geveinsd dat ze zich niets herinnerde van een zwangerschap. Het gaat niet om een geval van zwangerschapsontkenning, verklaarden de gerechtspsychiaters voor het Gentse hof van assisen.

Van de Geuchte bleef altijd volhouden dat ze zich niets kon herinneren, maar vrijdag, bij het begin van haar proces, bleek dat ze zich tijdens een hypnosesessie in november vorig jaar toch bewust is geworden van de bevalling. Ze verklaarde dat ze het kind gebaard heeft op het toilet, maar het nooit gezien heeft en dat haar ex zei dat hij alles wel zou opruimen.

Gerechtspsychiater Van Peteghem stelde dat hypnose niet bruikbaar is voor verdachten, enkel voor slachtoffers of getuigen. Uit zijn psychiatrisch onderzoek blijkt dat er geen aanknopingspunten voor geheugenverlies zijn. “Het gaat om een bewust ontkennen van feiten die met het volle bewustzijn uitgevoerd werden. De vrouw handhaaft de strategie van ontkenning en verschuiven van de bewijslast. Ze is een intelligent en sluw persoon. In haar geval gaat het om psychogene amnesie of geveinsd geheugenverlies.”

De deskundige concludeert dat de beschuldigde niet in een staat van krankzinnigheid of in een ernstige staat van geestesstoornis of zwakzinnigheid verkeerde of verkeert. Dat besluit wordt gedeeld door het college van deskundigen. Volgens psychiaters Deberdt en Hellebuyck gaat het om “vals geheugenverlies” van een “pathologische leugenaar”. Het feit dat Van de Geuchte in de loop van het onderzoek geen vingerafdrukken wou laten nemen omdat ze haar beide handen verbrand had aan een kookfornuis, wijst volgens hen ook in die richting.

Gisteren kwam ook de 15-jarige zoon van Van de Geuchte aan het woord. Die gelooft dat zijn vader betrokken was bij de feiten. “Ik zie mijn papa daartoe in staat, omdat hij veel agressiever is dan mama”, verklaarde de jongen gisteren voor het Gentse hof van assisen. Zelf heeft hij niets gemerkt van de feiten of van haar zwangerschap.