Direct naar artikelinhoud

Michael Haneke steekt neus aan Oscar-venster

Mag Michael Haneke zich al beginnen opmaken voor een dankwoord op de Oscar-uitreiking van begin volgend jaar? De kans is niet langer denkbeeldig dat de Oostenrijkse filmveteraan in februari het podium op moet nu de vereniging van filmcritici in Los Angeles zijn Franstalige film Amour onderscheiden heeft als beste film van het jaar. De prijs vormt een van de vele aanwijzingen waarmee de kansen van films worden gewogen voor de uitreiking van de Oscars op zondag 24 februari.

Amour zal bij de strijd om de Academy Awards meedingen namens Oostenrijk als beste niet-Engelstalige film. In mei won het drama, over een aftakelende oude vrouw die door haar echtgenoot wordt verzorgd, de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. De film was bovendien de grote slokop op de recent uitgereikte Europese filmprijzen. Op 10 januari maakt de Academy of Motion Picture Arts & Sciences de nominaties voor de Oscars 2013 bekend.

De Los Angeles Film Critics Association kende daarnaast een aantal prijzen toe aan de cultfilm The Master: Paul Thomas Anderson werd uitgeroepen tot beste regisseur, Joaquin Phoenix tot beste acteur en Amy Adams tot beste actrice in een bijrol. In The Master, waarin Phoenix een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog speelt die onder invloed komt te staan van een charismatische sekteleider, als tweede in de competitie om de titel van beste film. Emmanuelle Riva, hoofdrolspeelster uit Amour, moest de onderscheiding als beste actrice delen met Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook).