Direct naar artikelinhoud

Trojka wil garanties over Grieks akkoord

Te elfder ure hebben de Griekse regeringspartijen een akkoord bereikt over een nieuwe reeks loodzware besparingen. Het akkoord moet het pad effenen voor een tweede reddingsplan, ter waarde van 130 miljard euro.

Het was de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), de Italiaan Mario Draghi, die het langverwachte nieuws gistermiddag meldde. "Premier Papademos heeft me gebeld om te bevestigen dat hij een akkoord bereikte dat de steun heeft van de belangrijkste politieke partijen", zei Draghi op een persconferentie in Frankfurt. In een mededeling kort daarna zei ook Athene dat er een overeenkomst was gevonden.

Gisteravond vervolgens pleegden de ministers van Financiën van de eurolanden, de zogenaamde Eurogroep, in Brussel overleg over de concrete invulling van het reddingspakket.

Ook de Griekse vicepremier en minister van Financiën Evangelos Venizelos nam aan de vergadering deel. "Na lange en moeizame onderhandelingen hebben we eindelijk een akkoord over een nieuw, sterk en geloofwaardig programma", zei hij.

In de aanloop naar het ministeroverleg had het nieuws over het akkoord alvast een rustgevend effect op de geldmarkten. De euro bereikte zijn hoogste koers in twee maanden tijd.

Het nieuws uit Griekenland zorgt dan ook voor een adempauze na een uiterst zenuwslopende week. De voorbije dagen zaten Papademos en de voorzitters van de conservatieve, socialistische en extreem rechtse partijen tientallen uren lang aan tafel.

Vooral een voorgestelde verlaging van de aanvullende pensioenen lag moeilijk. Volgens de krant Ekathimerini zouden de 300 miljoen euro die op die post hadden moeten worden bespaard, nu elders worden gevonden. Details werden niet meteen bekendgemaakt.

Het reddingspakket werd in elkaar gestopt door de ECB, het Internationaal Monetair Fonds en de EU-Commissie, kortweg de trojka, en is goed voor een bedrag van 130 miljard euro.

Een deel van dat bedrag gaat eind maart al meteen naar de afbetaling van een schijf te vervallen staatsobligaties. Zonder het pakket hadden de Griekse schuldeisers hun geld niet kunnen incasseren, en zou Griekenland failliet gegaan zijn.

Dat doemscenario lijkt afgewend, voorlopig althans. Dat Athene zich echter ook na het akkoord niet veel illusies moet maken, liet Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble in Brussel blijken.

"Voor we over een tweede reddingspakket beslissen moet Griekenland zijn beloften inzake het eerste reddingsplan (vorige herfst, ld) nakomen," zei hij. Schäuble gaf in een ruk door te verstaan dat de finale knopen nog niet in de eerste uren zouden worden doorgehakt.

Ook de voorzitter van de Eurogroep, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, zei dat er nog onduidelijkheden waren. Zo willen de landen van de Eurogroep geschreven garanties van Griekenland dat de beloofde bezuinigingen zullen worden gerealiseerd.

Een zegslab van het Internationaal Monetair Fonds noemde het kersverse akkoord intussen een "belangrijke eerste stap" en zei dat IMF-topvrouw Christine Lagarde er zich in Brussel van zou vergewissen "dat het beleid consistent zou blijven, wat ook de uitslag wordt van de parlementsverkiezingen".

Vermoedelijk trekken de Grieken in april naar de stembus. In afwachting dat de details van het reddings- en spaarpakket bekend raken, hebben de Griekse vakbonden vandaag en morgen een algemene staking aangezegd.

Terwijl de Brusselse vergadering nog liep, maakte de Griekse staatssecretaris voor Werk, Yannis Koutsoukos, zijn ontslag bekend uit protest tegen het nieuwe pakket bezuinigingsmaatregelen.

Koutsoukos noemt de maatregelen niet alleen "zwaar", maar ook "pijnlijk voor de werknemers". Hij vindt dat de schuldeisers ze "op een schandalige manier" hebben opgelegd. De man was sinds juni 2011 staatssecretaris voor de socialistische partij Pasok.