Direct naar artikelinhoud

Prins noemt RTBF-journalist 'rijp voor de psychiatrie'

Een hele week nieuws maken, elke journalist droomt ervan. Frédéric Deborsu slaagde er ook echt in, met een verwoestende reportage over prins Laurent.

De jongste van koning Albert acht de Franstalige reportagemaker 'klaar voor een instelling'.

Het programma zet Laurent neer als een wereldvreemde vrek die zijn vrouwen slaat en duistere zakendeals sluit om nog net dat ietsje rijker te worden. Toch wil Deborsu niet gehoord hebben dat het om "een vernietigend portret" gaat. "De reportage is in alle objectiviteit gedraaid. Ik heb alleen feiten vermeld waar ik 100 procent zeker van ben", benadrukt hij. "Maar de eindconclusie is inderdaad vernietigend."

De jongere broer van Christophe Deborsu, die in Vlaanderen dé Walloniëkenner par excellence is, had ook niet gedacht dat het programma een kijkcijferkanon zou zijn. "Op het moment van de uitzending speelde Standard tegen Hannover, ik verwachtte dus niet al te veel weerklank. Omdat we geen reclame gemaakt hadden op voorhand, is er wel een soort buzz ontstaan. (lacht) Geen reclame bleek de beste reclame."

Recidivist

De pijnlijkste onthulling komt van Diane De Schaetzen, een ex-vriendin van de monseigneur. Zij bevestigt voor het eerst voor de camera's dat Laurent haar sloeg. "Hij behandelt dieren met meer respect dan vrouwen", flapt de vrouw eruit. Deborsu confronteerde Laurent met de aantijgingen van zijn ex-vriendinnen, hij heeft weet van minstens drie vrouwen die door Laurent toegetakeld werden.

"De prins is een recidivist: het gaat hier niet om een occasionele ruzie, hij heeft die vrouwen echt meermaals geslagen", zegt Deborsu. Hij zegt dat hij zelfs over medische dossiers beschikt en met de dokters gesproken heeft.

Maar Laurent wou daar helemaal geen commentaar over kwijt. Eerder liet de prins zich wel al ontvallen "dat het niet kan dat ik Diane geslagen heb". "Want ze is altijd teruggekomen." Deborsu vindt dat een drogreden. "De meeste vrouwen die geslagen worden keren terug naar de dader omdat ze hopen dat hij zijn leven zal beteren."

In het begin zit de verstandhouding nochtans goed tussen de prins en de reportagemaker. "Ik vond de prins een toffe gast. Hij intrigeerde me", zegt de laatste. Ze brengen samen uren en dagen door, soms met prinses Claire en de kinderen, en praatten honderduit. Naarmate Deborsu meer en meer belastende getuigenissen verzamelt, bekoelt echter hun relatie. "Veel getuigen zeiden me ook achteraf: 'Je was in het begin zo positief over de prins. Wij wisten wel dat je je mening nog zou herzien'." Aan het einde weigert Laurent ook pertinent elk interview. "Het enige wat hij kwijt wou, is dat ik zwaar gefrustreerd ben omdat ik een karig salaris ontvang. (lacht) Ik kan u verzekeren dat dat niet zo is."

Triestig

Een bijzondere fascinatie voor het koningshuis heeft hij niet. "Ik ben geïnteresseerd in mensen, niet in systemen. Maakt niet uit wie of wat ze zijn. Ze moeten alleen een bizar levensverhaal hebben." Het volgende doelwit van Deborsu wordt dan ook niet prinses Astrid of prinses Maxima, hij gaat nu 'gewoon' weer een tijdje voor het RTBF-journaal werken.

Wat hij zelf het meest storend vond aan de hele reportage? "Ik heb geen hitparade van het slechte gedrag van de prins. Wat ik triestig vind, is dat hij het geld terugneemt waarmee hij ijsjes wou kopen (in de reportage is te zien hoe Laurent eerst met veel misbaar ijsjes trakteert op een kermis in Oudenaarde en dan het geld terug in zijn zak steekt, TP). Die man verdient twee keer zoveel als de premier. Dan kan hij toch 10 euro voor vijf ijsjes missen?"