Direct naar artikelinhoud

Vlaamse Reus voor tienkamper Thomas Van der Plaetsen

Thomas Van der Plaetsen (21) is door de Vlaamse Bond van Journalisten (VBS) uitgeroepen tot 'Vlaamse Reus 2011'. In het referendum dat de meest waardevolle Vlaamse sportfiguur van het jaar bekroont en waar 205 Vlaamse sportjournalisten en -medewerkers aan deelnamen, gaat de tienkamper nipt veldrijder Sven Nys vooraf. Op het palmares volgt Van der Plaetsen Kim Clijsters op.

Bij de verkiezing wordt rekening gehouden met de sportieve prestatie, maar ook met de uitstraling van de sporter en de achtergronden en omstandigheden die een rol speelden bij de prestaties. Van der Plaetsen werd Europees kampioen tienkamp bij de beloften. Na de eerste dag op het WK voor senioren in Daegu, Zuid-Korea, stond hij verrassend vierde. Op de tweede dag viel hij terug naar een verdienstelijkste 13de plaats. En dat in dramatische omstandigheden. Een paar dagen voor aanvang van het WK overleed zijn vader. De Vlaamse Reus was aan zijn 20ste editie toe. Sabine Appelmans, winnares van de eerste editie in 1982, kreeg een herinneringstrofee.

De uitslag: 1. Thomas Van der Plaetsen (atletiek) 516 punten, 2. Sven Nys (veldrijden/mountain bike) 490, 3. Jelle Vanendert (wielrennen) 399, 4. Ann Wauters (basketbal) 317, 5. Jurgen Van den Broeck (wielrennen) 123.