Direct naar artikelinhoud

Rik Torfs is niet de allerslimste

Rik Torfs is als eerste gewipt uit De allerslimste mens ter wereld. Hij verloor in de finaleronde van David Davidse. Martin Heylen won de eerste aflevering met de vingers in de neus.

Het verloop

Martin Heylen kon dan al vlekkeloos het titelnummer van De Fabeltjeskrant zingen, Rik Torfs maakte in de eerste ronde wel de beste beurt. Maar zijn moment de gloire was daarmee meteen achter de rug: in de volgende rondes leek het haast alsof hij opzettelijk zo weinig goed antwoordde. In de puzzelronde vond hij niet één verband, terwijl de foto’s over de Golfoorlog nauwelijks een belletje deden rinkelen. Ook de bed-in van John Lennon en Yoko Ono had de kerkgeleerde aan zich voorbij laten gaan, in tegenstelling tot Martin Heylen, die daar maximaal van profiteerde. Toen ook David Davidse slechts twee goede antwoorden kon geven na een filmpje over de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi was de strijd beslecht. Heylen kon het zich zelfs permitteren geen enkel goed antwoord te geven bij zijn filmpje over een VRT-journalist die probeerde verslag uit te brengen van de titelviering van Standard.

De einduitslag

Martin Heylen: 454 seconden - David Davidse: 283 - Rik Torfs: 144. Een grote achterstand die Torfs niet meer kon goedmaken in het eindspel, al had Davidse op het einde ook nog maar 17 seconden over. De luchthavens in Londen telden Torfs definitief uit.

Amusementswaarde

Waren het de zenuwen, of moest iedereen nog zijn rol vinden? De eerste aflevering was geen slimste mens grand cru. De hoogtepunten en de goede grappen waren te schaars, Van Looy bleef meestal aan zijn fiches hangen en de jury gaf te vaak verstek. Al maakte David Davidse veel goed met zijn radde tong. Ook Eddy Wally was hilarisch in zijn wanhopige poging om Eyjafjallajökull uit te spreken, al is het misschien wat makkelijk scoren om de volkszanger net die vraag te laten stellen.

De Jury

Elodie Ouedraogo kwam nauwelijks in beeld als co-jurylid en leek er vooral te zitten om Phillippe Geubbels te laten scoren. Wat die laatste dan ook deed als hij daartoe de kans kreeg, al waren zijn moppen net iets te veel ingestudeerd of te plat. Bedenk zelf maar zijn witz toen de knappe Oeudraogo op een vuvuzela toeterde.

(JDB)