Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse paters brouwen Belgische trappist

De paters van St. Joseph's Abbey, een klooster van de trappistenorde in de staat Massachusetts, zijn van plan de Amerikaanse markt te veroveren met een nieuw trappistenbier. Daarvoor willen ze het felbegeerde trappistenkeurmerk Authentic Trappist Product bemachtigen.

François de Harenne, commercieel directeur van de brouwerij van Orval, kwam in contact met de Amerikaanse monniken op het Boston Belgian Beer Festival in 2009. "Ze vertelden me dat ze op zoek waren naar een nieuwe inkomstenbron om de gezondheidszorgen van hun gemeenschap te dekken. Dat wilden ze doen met Belgisch trappistenbier. Ik heb een studiereis aanbevolen naar alle abdijen met een trappistenbrouwerij om vertrouwd te geraken met de verschillende brouwtradities."

Twee monniken uit Spencer bezochten alle Belgische trappistenabdijen en volgden een brouwersstage van drie maanden in de abdij van Scourmont in Chimay. Ze namen de Belgische expertise ook letterlijk in huis. Sinds begin vorig jaar helpt de Belgische ingenieur-brouwer Hubert de Halleux de monniken bier brouwen in Spencer.

De Saint Joseph-abdij werd gesticht in 1950 en behoort tot de cisterciënzerorde van de strikte observantie, beter bekend als trappisten. De roots van de kloostergemeenschap gaan terug tot paters uit Frankrijk die eind 18de eeuw de Franse Revolutie ontvluchtten. Het is een hechte gemeenschap van 68 monniken, in Amerika bekend voor de productie van confituur onder de naam Trappist Preserves.

Om de Amerikaanse markt te veroveren met een nieuw trappistenbier wacht de abdij nu op de toekenning van het trappistenkeurmerk Authentic Trappist Product. Dit label certificeert niet alleen de monastieke herkomst van het product, maar garandeert ook dat de verkochte producten beantwoorden aan de kwaliteit en aan de traditie van de bestaande trappistengemeenschap.

Voor een trappistenbier is het een must. "Belgische bieren zijn wereldberoemd en op alle markten thuis. Dit is een extra kwaliteitslabel. De Internationale Trappistenvereniging onderzoekt nu of de Amerikaanse trappist aan alle kwaliteitsvereisten voldoet. We willen eerst zeker zijn dat het logo waardevol blijft, ook voor de bestaande gebruikers", zegt De Harenne.

Als de trappist uit Spencer mag toetreden tot de trappistenbierclub wordt St. Joseph's Abbey de negende trappistenabdij. Zes daarvan liggen in België: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Rochefort, Orval en Achel. Nederland (La Trappe uit Tilburg) en Oostenrijk (Stift Engelszell) tellen er elk een.