Direct naar artikelinhoud

Vijf mannen verkrachten Indiaas meisje

In een Indiaas dorp op 200 kilometer van Kolkata werd een 21-jarig meisje aan groepsverkrachting onderworpen omdat ze van de verkeerde man hield.

De feiten speelden zich maandag af in het district Birbhum in de Indiase deelstaat West-Bengalen, in een inheemse gemeenschap. Een 21-jarig meisje had al vijf jaar verkering met een jongen uit een andere gemeenschap en maandag kwam haar geliefde haar ouders om haar hand vragen. De khap panchayat of zogenaamde raad van clanoudsten ontvoerde de beide jongelui en in de dag die volgde, werd het meisje door vijf mannen verkracht.

De verkrachting is de zoveelste sinds de verkrachting van en moord op een jonge studente in Delhi, die wereldwijd voorpagina's haalde. Hoewel die kwestie uiteindelijk zorgde voor een wetsverstrenging, is het onderliggende probleem geenszins opgelost.

Bovendien heeft het niet alleen te maken met de lage sociale status van vrouwen in India. Dat de jonge inheemse een dergelijke behandeling te beurt viel, stoelt tevens op de gigantische macht van de khap panchayat, die in heel Noord-India actief zijn. Nochtans zijn die illegaal. In april 2011 vaardigde het Indiase Hooggerechtshof een richtlijn uit waardoor politiekorpsen die geen paal en perk stellen aan deze machtsstructuren, zelf kunnen worden vervolgd. Dat resulteerde niet in geringere activiteit van deze instanties, die zich in veel gevallen met misogyne praktijken inlaten. Op sommige plaatsen gelastten ze een verbod op gsm-gebruik voor vrouwen, elders werden vrouwen vermoord of verbannen omdat ze buiten hun subkaste wilden trouwen.