Direct naar artikelinhoud

Brian De Mulder 'gesneuveld in Syrië'

De 21-jarige Syrië-strijder Brian De Mulder, is om het leven gekomen. Dat heeft de weduwe van Brian in een WhatsApp-bericht aan de familie in Antwerpen laten weten. 'Belkacem heeft gekregen wat hij wilde', reageert zijn woedende zus.

Voor zus Bruna leidt het geen twijfel. De berichten die zij vorige vrijdag kreeg van Sara, met wie De Mulder in Syrië was getrouwd, zijn zeer geloofwaardig.

"Vrijdag stuurde Sara mij enkele euforische berichten via WhatsApp. 'Je broer Brian is een martelaar. Hij is gesneuveld op het slagveld. Brian is in het paradijs.' Volgens Sara is hij omgekomen in een bombardement. Zijn kameraden hebben hem nog dezelfde dag begraven. Meer details over de plaats of de omstandigheden kreeg ik niet. Zij wilde ook geen foto's van het stoffelijke overschot van Brian sturen. 'Te gruwelijk voor je mama', liet zij weten."

De moeder van Brian De Mulder, Rosana Rodriguez, die op het terreurproces tegen Shariah4Belgium enkele keren fors uithaalde naar Fouad Belkacem, twijfelt sterk aan het doodsbericht vanuit Syrië. Haar advocaat Jos Vander Velpen: "De mama van Brian hoopt nog altijd dat het bericht niet klopt. Zij wil meer en concretere informatie. Alleen de zus heeft een bericht gekregen. De mama en ook ik als advocaat hebben dat bericht nog niet te zien gekregen."

Zo mogelijk nog grotere twijfels zijn er langs de kant van justitie. Terrorismespeurders waarschuwen dat ieder bericht over gesneuvelde Syrië-strijders omzichtig moet worden behandeld. Het is al gebeurd dat terroristen zich doelbewust dood laten melden om uit het zicht van politie- en veiligheidsdiensten te kunnen verdwijnen. Dat was het geval met Abdelhamid Abaaoud, het brein achter het aanslagcomplot dat begin jaar verijdeld werd in Verviers.