Direct naar artikelinhoud

Soldatenmoeders zijn 'buitenlandse agenten'

Het Comité van Soldatenmoeders is vrijdag door het Kremlin op de zwarte lijst van 'buitenlandse agenten' gezet. Met de herhaalde roep om de terugkeer van hun zonen uit Oekraïne ging de kleine organisatie de afgelopen dagen blijkbaar te ver. Met de informatie die ze krijgen van ouders die hun zonen missen, proberen ze te achterhalen waar de Russische soldaten zich bevinden.

Woensdag meldde de ngo dat er al 100 Russische soldaten zijn gesneuveld en nog eens 300 gewond zijn geraakt. Donderdag volgde de schatting dat zo'n 15.000 troepen de Oekraïense grens over zijn.

Russische moeders krijgen al een paar weken anoniem lijkzakken toegestuurd, in ziekenhuizen wemelt het van de gewonde soldaten en begrafenissen vinden in het geheim plaats. Van Poetin krijgen ze te horen dat de gesneuvelde, gewonde of gevangengenomen Russische soldaten 'per ongeluk' de grens overgestoken waren.

In een filmpje deed Olga Potsjtojeva onlangs publiekelijk een oproep aan de Russische president. "In de naam van Jezus smeek ik je: geef me mijn zoon terug. Breng mijn zoon en alle andere jongens die met hem gevangen worden gehouden veilig thuis."