Direct naar artikelinhoud

Regionale omroepen hekelen minister Lieten

Donkere wolken blijven boven de regionale omroepen hangen. De onderhandelingen met Telenet over de auteursrechten zijn nog steeds niet rond, maar de omroepen zijn vooral ontgoocheld in minister van Media Ingrid Lieten (sp.a).

De regionale omroepen trokken vlak voor de zomervakantie aan de alarmbel omdat Telenet de auteursrechten per abonnee drastisch wou verminderen. In plaats van 1,59 euro per abonnee te betalen, stelde de kabelmaatschappij voor om dat te verlagen tot 0,18 euro. "De doodsteek voor veel zenders," luidde het.

Bij Telenet luidt de redenering dat het de regionale omroepen op één lijn wil zetten met de andere omroepen. Dat betekent dat de regionale omroepen geld van hen krijgen op basis van hun marktaandeel. De 1,59 euro die ze tot nu betaalden, was volgens hen niet marktconform.

Drie maanden later zijn Telenet en de meeste omroepen er nog steeds niet uit. Alleen het Oost-Vlaamse AVS heeft een contract ondertekend. "De onderhandelingen lopen nog," zegt Jan Van Broeck- hoven, de voorzitter van NORTV, de koepel van de regionale omroepen behalve AVS. "We zijn nog on speaking terms. Telenet wil via marketingafspraken met alle zenders nog wat extra's doen, maar dat vinden de omroepen niet genoeg."

Water aan de lippen

Of Telenet met meer geld over de brug zal komen, is twijfelachtig. Ernest Bujok van Concentra, de eigenaar van TV Limburg en TV Oost, is realistisch. "Ik denk niet dat er meer te halen is dan er nu op tafel ligt."

Telenet wou niet reageren. "De onderhandelingen verlopen constructief, maar we kunnen niets zeggen zolang ze niet afgelopen zijn", zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts.

De omroepen mogen de bijdrage van Telenet dan veel te laag vinden, ze zijn vooral ook ontgoocheld in het gebrek aan politieke steun. Zelfs al sluiten ze een goed akkoord met Telenet, hun structurele problemen zijn daarmee niet opgelost. Verschillende omroepen staat het water zo hoog aan de lippen, dat vier of vijf van hen de deuren moeten sluiten als er niet snel een oplossing uit de bus komt.

Een optie is om bij Telenet een tariefverhoging door te voeren. Ook Telenet is daar niet tegen: kabelabonnees zouden dan iedere maand een klein bedrag moeten bij betalen - "jaarlijks nier meer dan anderhalve euro of zo," zegt Bujok. In Wallonië gebeurt dat al, maar daarvoor vinden de regionale omroepen onvoldoende politieke steun. Bij minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) is men als de dood voor zo'n verhoging, luidt het.

Lippendienst

Het typeert het beleid van Lieten en de politiek in het algemeen, valt bij alle 're- gionalen' te horen. En public zegt men wel dat de regionale omroepen erg be-langrijk zijn, maar meer dan lippendienst is dat niet. Zodra er echt maatregelen moeten komen, geeft men niet thuis.

Het plan dat de mediaminister begin juli voorstelde om de regionale omroepen te helpen - met vijfjarige beheersovereenkomsten en projectsubsidies - wordt overal als ruim onvoldoende beschouwd. "Heel mager", noemt Frank Bell van het Antwerpse ATV de voorstellen. "Grosso modo krijgt elke zender 215.000 euro, waarvan 50.000 voor ondertiteling. Dan blijft er nog 160.000 euro over. Daar kunnen wij twee weken tv mee maken."

Ook de nieuwe projectsubsidies kunnen op weinig genade rekenen. "Het probleem is dat we eerst kosten moeten maken om dan geld terug te krijgen", zegt Dirk Vanhegen van de Regionale Mediamaatschappij (Focus-WTV). "Kijk bijvoorbeeld naar dat innovatiecentrum waar we geld van kunnen krijgen. We moeten daar wel eerst personeel en middelen voor vrijmaken."

En dan valt steevast de vergelijking met de VRT. "Ook wij hebben een duidelijke opdracht en beperkingen. Daar moet iets tegenover staan," meent Jan Peeters van het Kempense RTV. Alleen is dat nu onvoldoende, vinden de omroepen. Een gebrek aan politieke wil, noemen ze het, want het hoeft lang niet zoveel te zijn als wat de VRT krijgt. "Maar dat de VRT met de nieuwe beheersovereenkomst er wel 18 miljoen euro kon bij krijgen, was een klap in ons gezicht," is Bell scherp voor Lieten.

Op het kabinet-Lieten vindt men de kritiek onterecht. "Dat zijn commerciële omroepen", zegt een woordvoerster. "Het is niet aan ons om hen op dezelfde manier te steunen als een openbare omroep. Maar met de voorgestelde maatregelen bieden we hen al veel meer garanties."