Direct naar artikelinhoud

Mokerslag voor STVV in strijd om behoud

Westerlo deed een uitstekende zaak in de strijd om het behoud. De Kempenaars boekten op het veld van hekkensluiter STVV hun eerste uitzege van het seizoen.

Rommelde het de voorbije dagen in de bestuurskamer van STVV, dan was het gisteren op het kunstgras van Stayen hoogspanning troef voor de confrontatie tussen respectievelijk de rode lantaarn en de voorlaatste. Beide trainers verkondigden in aanloop naar de degradatietopper dat de ploeg die als verliezer uit de strijd zou komen, zich mocht opmaken voor play-off III en zetten daarmee elk hun spelersgroep nog eens extra op scherp.

Tussen de degradatie-interviews door wachtte vooral Jan Ceulemans alweer een hoop puzzelwerk, want naast een nog steeds overvolle ziekenboeg, kon de Caje geen beroep doen op de geelgeschorsten De Greef en De Petter. In hun plaats kwamen Cools en Adams in de ploeg en mocht middenvelder Ngolok het voor de gelegenheid als centrale verdediger proberen. Reynaldo verdrong De Smet, de voorbije weken erg bleekjes acterend, uit de basis. Het Kempense geschuif ten spijt, was het STVV dat meteen het initiatief opeiste. Okotie, opnieuw in de punt na weken van blessureleed, veerde hoog op maar vond Verbauwhede op zijn weg. De Westelse goalie mag in het Kuipje dan wel als 'De Dikke Tank' (DDT) door het leven gaan, het was uitgerekend de West-Vlaming die zijn nieuwe werkgever overeind hield op pogingen van Schouterden en Kotysch.

Aan de overzijde kende Verhulst minder geluk. Het STVV-sluitstuk had in het openingskwartier amper een bal gezien, maar moest zich bij de eerste echte bezoekende kans meteen gewonnen geven. Op aangeven van Yulu-Matondo zette Vanthournout met zijn eerste competitietreffer Westerlo ietwat tegen de gang van het spel in op rozen (0-1). Het Limburgse antwoord bleef niet uit, al misten de ballen van Iandoli te vaak de goeie richting om gevaarlijk te zijn. Enkele minuten voor de rust eiste Ngawa ongewild een hoofdrol op. Nadat hij eerst aan het knoeien ging in de eigen defensie, zeeg de rechtsachter van STVV plots neer. Een aftocht op de draagberrie was zijn deel. Wellicht gaat het om een hersenschudding, die hij eerder in de match opliep tijdens een kop duel met Vanthournout.

Na de pauze volgde nog meer onheil voor Van der Elst en co. toen Kotysch Vanthournout foutief afstopte in de zestien. Voldoende voor de Nederlandse ref Wiedemeijer om naar de stip te wijzen, waarna Goor feilloos de 0-2 op het bord bracht. STVV belandde daardoor van de regen in de drup, ook omdat aan de overzijde handspel van Ngolok onbestraft bleef. Nog voor de 70ste minuut gingen de boeken op Stayen helemaal toe. Annab viseerde eerst nog de paal, maar na knap voorbereidend werk van Reynaldo dropte de Belgisch-Algerijnse dribbelkont fraai de 0-3 overhoeks in doel.

De moed zakte de thuisploeg in de schoenen en het morrend publiek - ook de gefrustreerde STVV-fans zien het play-off III-spook nu opdoemen - trakteerde Van der Elst op een striemend fluitconcert toen hij Daeseleire naar de kant haalde voor Menga. Ceulemans daarentegen mocht voor het eerst sinds lang nog eens genieten. Hoe kan het ook anders, de Caje en co. deelden niet alleen een ferme mentale tik uit, met drie goals en een eerste uitzege werd er ook volop vertrouwen getankt in de zenuwslopende strijd om het behoud.