Direct naar artikelinhoud

Zware test voor Gerets en Marokko

Eric Gerets debuteert vanavond op de Africa Cup en speelt meteen de zwaarste match uit de poulefase. Verliezen tegen Tunesië, een traditionele regiorivaal en schaduwfavoriet voor de titel, zou de rest van het toernooi al vroeg op de helling zetten.

Slapen met de vijand, in het geval van Gerets kunt u het bijna letterlijk nemen. Marokko en Tunesië delen tijdens deze Africa Cup hetzelfde verblijf: Hotel Laico, een viersterrenlogement vlakbij de luchthaven en op honderd meter van het strand. Het gebouw is licht verouderd, maar de ligging is uitstekend en de kamers zijn verzorgd en ruim. Voor de media is het best handig. Gisterochtend gaven Gerets en zijn collega Sami Trabelsi allebei een persconferentie: even op het liftknopje duwen en de hele persmeute verhuisde van 'kamp Rabat' naar 'kamp Tunis'. Een luxe in een chaotische stad als Libreville.

We hebben niet gezien of een van de coaches een spion stuurde om de laatste nieuwtjes in te winnen bij de concurrent, maar de situatie is sowieso raar. Beide teams hebben elk een volledige verdieping ter beschikking, Tunesië zit op drie, Marokko op vijf, maar soms is het ook concurreren. Want wie eet eerst? Wie mag de grootste vergaderruimte gebruiken? Wie krijgt het beste oefenveld? Zaken waarover onderhandeld moet worden. Dat de verliezer niet altijd tevreden is, laat zich raden, maar de persverantwoordelijken van beide landen benadrukken dat het samenleven "soepel en respectvol" verloopt.

Als voorbeeld geven ze het moskeebezoek van vrijdag. De spelers van Marokko en Tunesië gingen toen samen bidden op een boogscheut van het hotel. De imam, blijkbaar goed op de hoogte, begroette de beide teams en wenste ze allebei evenveel succes.

Eric Gerets had ons gewaarschuwd: "In Afrika moet je je kunnen aanpassen. Niet jij, maar de omstandigheden zijn de baas."

Gabon als gevaarlijke outsider

In het verleden gebeurde het vaak dat landen een hotel deelden tijdens de Africa Cup, maar tegenwoordig is het zeldzaam. En al helemaal als die twee landen traditionele rivalen zijn én in dezelfde poule zitten. Want wees maar gerust dat de spanning straks te snijden zal zijn in het Stade de l'Amitié. What's in a name? De ploeg die vanavond verliest, gooit niet alleen de eer van Noord-Afrika te grabbel, ze riskeert ook de kwalificatie voor de volgende ronde. Groep C, met gastland Gabon als gevaarlijke outsider, wordt beschouwd als de moeilijkste van vier. De poulefase doorkomen wordt al moeilijk, maar winnen is eigenlijk een must, want als nummer twee tref je in de kwartfinale quasi zeker het sterke Ghana.