Direct naar artikelinhoud

Nieuwe beleggers verleid door Bel-20

De Bel-20, de belangrijkste graadmeter van de Brusselse beurs, is de voorbije week voor het eerst sinds de val van Lehman Brothers terug boven de 3.000 punten geklommen. Kunnen nieuwe beleggers nog instappen? Of is het vet al van de soep?

Wat verklaart de stijgende koersen?

Het herstel is vooral te danken aan het soepele monetaire beleid in de eurozone. Het goedkopegeldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) maakt beleggen in aandelen aantrekkelijk. Wie op het dieptepunt van de financiële crisis centen stak in de Bel-20, het korfje van de twintig belangrijkste aandelen van Euronext Brussel, zag de waarde van die belegging bijna verdubbelen.

Zulke beleggers hadden wel een flinke dosis koelbloedigheid nodig, want het parcours dat de Bel-20 aflegde was zeer hobbelig, met grote uitschieters naar boven en beneden. De aandelen kregen zware klappen in de zomer van 2012. Toen dreigde de euro te kapseizen. Pas na de belofte van ECB-baas Mario Draghi dat hij er alles aan zou doen om de euro te redden, gingen de koersen resoluut in stijgende lijn. De aantrekkende economie deed de rest.

Loont het nog om in de beurs te stappen?

Met een klim van 1.527,27 punten, op het dieptepunt op 6 maart 2009, tot meer dan 3.000 punten heeft de Bel-20 reeds een flinke weg afgelegd. Analisten gaan ervan uit dat de economie dit jaar verder aantrekt, wat een positief effect zou moeten hebben op de koersen.

Vincent Van Dessel, directeur van Euronext Brussel, wijst op de groeiende interesse van Belgische bedrijven om dit jaar kapitaal op te halen op de beurs. "Zulke operaties zijn positief. Beursintroducties zorgen voor meer optimisme en hogere koersen."

"Het feestje op de beurs kan zeker nog een tijdje duren", zegt Gert De Mesure, onafhankelijk beursanalist. Brussel en andere Europese beurzen profiteren van geld dat wordt teruggetrokken uit groeilanden zoals Brazilië, Turkije en Indonesië. Bedrijven publiceren de komende weken hun jaarresultaten, waarna dividenden worden uitbetaald. Ook die jaarlijks weerkerende oefening ondersteunt de koersen en maakt het voor nieuwe beleggers interessant om in de beurs te stappen.

Maar het feestje kan over een paar maanden ook voorbij zijn. Sommige aandelen zijn al aan de dure kant. "Vorig jaar stegen de koersen van de aandelen harder dan de winsten van de bedrijven. Als dit jaar de resultaten tegenvallen, raken aandelen overstretched en dreigen de koersen terug te vallen", waarschuwt De Mesure.

Is er een verband tussen de lage rente op spaarboekjes en de hogere koersen op de beurs?

Zeker. De centrale banken houden al jaren de rente laag. Op die manier proberen ze de economie zuurstof te geven. Keerzijde van de medaille is wel dat spaarders nauwelijks nog geld verdienen op de centen die ze bij banken hebben geparkeerd.

Deze week kondigden enkele banken aan dat ze de vergoeding voor spaargeld nog verder verlagen. Spaarders worden het stilaan beu dat hun geld niets meer opbrengt en kijken met belangstelling naar de beurs. De Nationale Bank signaleert een hernieuwde interesse voor investeringen op de beurs bij het brede publiek, ofwel rechtstreeks in aandelen ofwel via fondsen.

"We evolueren naar een negatieve rente op zicht- en spaarrekeningen. Wie daaraan wil ontsnappen heeft geen andere uitweg dan risico te nemen en te investeren op de beurs", zegt Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers. "Een deel van de bevolking begrijpt dat spaarboekjes verlieslatend zijn geworden. Wie geen risico neemt, verliest vandaag geld", bevestigt Van Dessel.

Hoe sterk is

de prestatie

van de Bel-20?

Met het doorbreken van de 3.000 punten zit de Bel-20 nog ver verwijderd van zijn record van 4.730,17 punten. Vergeleken met de Dow Jones en de Nasdaq, de toonaangevende indices, valt de Bel-20 door de mand. De graadmeters van Wall Street zitten al een stuk boven hun all time records.

Maar er zijn verzachtende omstandigheden. De Bel-20 is niet meer dezelfde als vroeger. In 2008 vertegenwoordigden financiële waarden 40 procent van de index, vandaag is dat minder dan de helft. Met bedrijven zoals Bekaert, GDF Suez, Delhaize, Barco, Colruyt, Telenet en ThromboGenics is de beursbarometer veel minder financieel geworden. "De Bel-20 incasseerde vijf jaar geleden de implosie van Fortis, Dexia en KBC. Vandaag is er enkel nog KBC en Ageas. De hausse van die aandelen heeft een kleinere impact op de Bel-20", zegt De Mesure.