Direct naar artikelinhoud

Weer langer wachten op loonsverhoging

Federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil sleutelen aan de indexkorf. Voortaan zou de overheid niet meer uitgaan van de huidige selectie van producten, maar wel van de echte scanninggegevens van de kassa's van supermarkten. Daardoor krijgen goedkopere producten meer gewicht in de korf en zullen de lonen dus ook minder snel stijgen.

Na de felbesproken indexsprong gaat de regering-Michel opnieuw raken aan het indexsysteem. Dat blijkt uit de beleidsnota van vicepremier en minister van Economie Kris Peeters (CD&V). De nota, waarin de minister zijn beleid uit de doeken doet, wordt dinsdag voorgesteld aan het parlement. De Morgen kon het document nu al inkijken.

Peeters gaat de indexkorf aanpassen. Op basis daarvan wordt berekend hoe duur het leven is, en dus ook met welk percentage uw loon mag stijgen. "De uitdaging voor 2015 bestaat erin de scanninggegevens van de kassa's van supermarkten te gebruiken om de indexen van voedingsmiddelen en huishoudproducten te berekenen. Door het gebruik van de scanninggegevens kunnen de prijzen van vrijwel alle verkochte goederen gevolgd worden, in plaats van de huidige representatieve getuigen(sic)", schrijft Peeters in zijn beleidsnota.

Besparing

Econoom Koen Schoors (UGent) waarschuwt voor de gevolgen. Een indexaanpassing levert de staat dan wel een aardige besparing op, maar het betekent ook dat de lonen pas later geïndexeerd zullen worden. "Door de recessie kopen we veel goedkopere producten dan voorheen. We kopen bijvoorbeeld varkensvlees in plaats van rundsvlees. Of graanvlokken van het witte product in plaats van Kellogg's", zegt Schoors. "Daardoor liggen onze reële uitgaven aan de kassa op dit moment lager dan de officiële indexkorf. In het nieuwe systeem zal de spilindex dus later worden overschreden."

Andersom kan de nieuwe index ook een positief effect hebben. Als de economie binnen enkele jaren weer aantrekt, zullen we met z'n allen immers opnieuw duurdere producten kopen in de supermarkt. Op dat moment zal de inflatie stijgen en wordt de spilindex dus sneller overschreden. En dan worden ook de lonen weer sneller geïndexeerd. "De aanpassing van de index levert nu een besparing op voor de overheid, maar in de toekomst kan het een extra kost zijn", zegt Schoors.

Gedaan met gissen

Peeters benadrukt in zijn beleidsnota de voordelen van de nieuwe index. Het levert volgens de minister een betere inflatiemeting op. Zo houdt men in de nieuwe methode rekening met de werkelijke transactieprijzen zoals ze aan de kassa betaald worden, in plaats van de geafficheerde prijzen.

Het nieuwe systeem houdt ook alleen rekening met de producten die u daadwerkelijk koopt. Daardoor moet de overheid niet langer gissen welke producten het meest representatief zijn voor uw winkelkar.

De plannen komen bovenop de indexsprong van de regering-Michel in 2015. Ook de vorige regering maakte al aanpassingen aan de indexkorf, waardoor de spilindex minder snel wordt overschreden. Zo zijn er enkele producten verdwenen, maar werden er ook witte producten aan toegevoegd en wordt er rekening gehouden met solden. Sinds 2014 mag de indexkorf overigens elk jaar bijgewerkt worden. Daarvoor is er een speciale Indexcommissie opgericht.

Peeters wenste gisteren niet te reageren.