Direct naar artikelinhoud

België investeert te weinig

De Belgische overheden investeren relatief weinig. Terwijl dat net de economische groei kan ondersteunen. Vooral de gemeenten nemen het heft in handen, blijkt uit een rapport van Belfius. Op internationaal vlak scoort België niet te best op vlak van overheidsinvesteringen. Uit een studie van bankverzekeraar Belfius blijkt dat het aandeel van de Belgische investeringen in de totale uitgaven zich op eenzelfde niveau bevindt als dat van Duitsland. Maar terwijl België in een dalende trend zit, steeg dit percentage in Duitsland de voorbije jaren. Ook in buurlanden Frankrijk en vooral Nederland is het aandeel van investeringen in de totale overheidsuitgaven aanzienlijk groter. Het merendeel van de Belgische overheidsinvesteringen valt in te delen in drie categorieën: algemeen bestuur, economie en onderwijs.

Lokale besturen nemen over het algemeen het leeuwendeel van de overheidsinvesteringen voor hun rekening. In de 27 lidstaten van de Europese Unie staan zij gemiddeld in voor tweederde van de investeringen. In het verkiezingsjaar 2012 investeerden Belgische lokale besturen - in hoofdzaak de gemeenten - voor ongeveer 3,4 miljard euro, wat iets minder is dan 1 procent van het bbp.

In een recent onderzoek naar het belang van overheidsinvesteringen bestudeerde het IMF de effecten op de groei van een economie. De conclusie: een toename van overheidsinvesteringen met 1 procent van het bbp doet na 1 jaar het bbp stijgen met 0,4 procent.