Direct naar artikelinhoud

Griekse gezondheid is de absolute ondergrens

Lieven Annemans is professor gezondheids-economie aan de Universiteit Gent.

Geachte meneer de eerste minister,

Geachte mevrouw de minister van Volksgezondheid,

Samen met Dokters van de Wereld uiten een dertigtal prominenten van de faculteiten geneeskunde en publieke gezondheid hun ongerustheid. Het Griekse zorgsysteem bevindt zich in een lamentabele staat. De gezondheidsindicatoren zien er alarmerend uit en het akkoord met Europa voorspelt weinig goeds. Vanuit medisch standpunt is deze situatie onhoudbaar. Onze oproep: laat deze situatie niet nog verder afglijden, neem positie in en kies tijdens de komende Europese onderhandelingen voor de onvoorwaardelijke bescherming van de Griekse volksgezondheid.

Momenteel leven minstens 2,5 miljoen Grieken onder de armoedegrens. In maart 2015 bedroeg de werkloosheid in Griekenland 25,6 procent. De kinderarmoede steeg tussen 2008 en 2012 naar 40,5 procent. 57,9 procent wordt geconfronteerd met achterstallige betalingen voor basiskosten als water en elektriciteit.

De impact van de crisis en het besparingsbeleid heeft Griekenland tot de zieke onderbuik van Europa gemaakt. De OESO berekende dat sinds de crisis en bezuinigingsmaatregelen een op de drie Grieken niet langer een ziekteverzekering heeft. Stapels wetenschappelijk onderzoek tonen intussen aan dat de meest kwetsbare bevolkingsgroepen uitermate zwaar worden getroffen door het austeriteitsbeleid.

De gevolgen zijn nefast: het aantal mensen dat blijft zitten met zorgnoden is verdubbeld, tussen 2008 en 2011 nam het aantal ernstige depressies toe met factor 2,5 en gedurende dezelfde periode verdubbelde het aantal hiv-diagnoses. Kinderen vormen in dit verhaal de stille slachtoffers: het aantal baby's met een laag geboortegewicht steeg tussen 2008 en 2011 met 16 procent. Het aantal doodgeboortes nam toe met 32 procent .

Vroeger hielpen de medewerkers van Dokters van de Wereld in Griekenland vooral migranten. Vandaag tellen sommige centra meer dan 80 procent Griekse natives. 84,9 procent van de patiënten die bij ons langskomen, is niet langer verzekerd. Een derde van de kinderen is niet gevaccineerd tegen tetanus.

De uitkomst van de Europese top van 12 juli is onrustwekkend, niet het minst omdat hij geen enkele garantie biedt op het behoud van de genomen anticrisismaatregelen.

Wat willen we?

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit in tijden van crisis voor meer middelen voor gezondheidszorg, niet minder. Bovendien benadrukt ze keer op keer de economische voordelen van investeringen in gezondheid. In de vorige EU/IMF-programma's werd hiermee te weinig rekening gehouden, stelt de WHO.

Geachte meneer Michel en mevrouw De Block, binnenkort starten de Europese onderhandelingen. Wij vragen dat België zijn verantwoordelijkheid neemt , deze internationale aanbevelingen verdedigt en de Griekse volksgezondheid buiten de besparingen houdt. Ons land heeft invloed. Laten we die gebruiken om de Griekse volksgezondheid dit keer wel onvoorwaardelijk te beschermen.

Bij de ondertekenaars: Guy Vanderstraeten (UGent), Lieven Annemans (UGent), Alain Leveque (ULB), Fred Louckx (VUB), Geert Verbeke (KU Leuven/UHasselt), Michel Roland (ULB/Dokters van de Wereld), Pierre Verbeeren (Dokters van de Wereld), Roy Remmen (UAntwerpen). Een volledige lijst leest u op demorgen.be