Direct naar artikelinhoud

Lachgas in opmars bij jongeren

Antwerpse jongeren grijpen steeds vaker naar lachgas, waarbij soms tot veertig patronen op een avond worden geïnhaleerd. Het roesmiddel is goedkoop en vrij verkrijgbaar, maar tegelijkertijd risicovol.

In Borgerhout, maar ook in de wijken zoals Stuivenberg treffen medewerkers van de Free Clinic, een vzw die hulpverlening biedt aan personen met een verslaving, gebruikte lachgaspatronen aan. Het roesmiddel, dat vroeger werd gebruikt als narcosemiddel bij operaties, wordt vandaag aangetroffen in slagroompatronen. Jongeren hevelen het over in een ballon om het vervolgens te inhaleren. Het geeft een zeer korte euforische roes, die vaak gepaard gaat met lachbuien.

De Free Clinic geeft aan dat de gebruikers bijzonder jong zijn, soms zelfs nauwelijks vijftien jaar oud. Jongeren zouden het vaker dan cannabis gebruiken. "In het veldwerk stellen we vast dat het in de mode is", zegt coördinator Tino Ruyten. "Onze medewerkers zoeken contact met de tieners en wijzen hen op de gevolgen van het gebruik."

Hoewel het gas een onschuldige bijklank heeft, zijn er toch grote risico's. Op korte termijn kan de gebruiker misselijkheid ervaren of zelfs in een tijdelijke coma belanden. Op lange termijn zijn de gevolgen nog een stuk nefaster. Zo tast het lachgas het zenuwstelsel aan.