Direct naar artikelinhoud

Bistro zonder tralala

In de schaduw van het Sportpaleis, aan de slachthuizen van Antwerpen bevindt zich een kleine bistro met een wijnziel. Bar(t)-à-vin serveert eenvoudige gerechten met daarbij zuivere wijnen zonder eikenhout.

Voor wie geen fan is van vette frieten en bier in blik hebben we een gouden aanbeveling voor het volgende concert in het Sportpaleis. Boek een tafeltje bij Bar(t)-à-vin en doe dat gelijktijdig met het bestellen van je ticket, want anders geraak je er op concertavonden moeilijker binnen dan in het Sportpaleis zelf. Na een derde mislukte poging gaan we dan maar op een donderdagmiddag 'wijnlunchen' en gelukkig hebben we gereserveerd.

De oude vleeskoelcel is omgebouwd tot verbruikerszaal. De antieke wandtegels vertellen de lange historiek van het slagerspand. Taferelen van een zeug en haar biggen, afgeboord met cervela's en slagersmateriaal, zijn best grappig. Aan het plafond hangen nog de authentieke rails waaraan de karkassen vroeger werden doorgeduwd naar het versnijdatelier. De helft van het kleine pand wordt ingenomen door de open keuken, waarrond de tafeltjes staan.

Bart is een oude bekende in het wijnmilieu. Zijn wijnassortiment is steeds verrassend en betaalbaar. Nadat ik ben geïnstalleerd vraag ik hem zijn wijnsuggestie bij een schoteltje gegrilde groenten met stracciatella-mozzarella. Het wordt een Trebbiano d'Abruzzo.

De wijn heeft een beloftevolle jeugdige schittering en een matige citroengele intensiteit. De eerste neus is levendig en loepzuiver. Florale tonen van kamillebloemetjes, bloesemgeuren en boterbloemetjes complementeren rijpefruitimpressies als witte aalbessen, peer en groene meloen.

In de mond zijn de smaken gelijklopend met de geurvoorspellingen. Ondanks de zuidelijke ligging van de wijngaarden zijn er voldoende zuren en blijft de alcohol onder de 13 procent. De totale afwezigheid van houtgebruik bespaart de zuiverheid van de wijn. Een beetje lichtvoetig eenvoudig maar waar voor m'n geld. Een pure plezierwijn zonder fouten noch complexen. Helemaal top bij mijn gegrilde groenten, al warenook seizoenasperges een perfecte partner geweest.

Geen bier

De ruimte loopt vol op het ritme van rustige Sinatradeuntjes. Bart geeft een correcte service zonder al te veel tralala. "Wij verzorgen een bistrokeuken zonder ons het leven moeilijk te maken. We houden van zuivere wijnen zonder eikenhout. Naast wijn kan men hier ook water, thee of koffie krijgen. Voor pinten zijn er genoeg alternatieven in de buurt. Iedere wijn die we serveren kan ook aangekocht worden tegen winkelprijzen zolang de voorraad strekt", zegt de gezellige patron die al zijn gasten bij naam ontvangt.

Rauw gehakte biefstuk is de dagschotel, of wat had je verwacht van een horecazaak rechtover een slachthuis. We vragen er een lekker glas rood bij en hoewel het hier geen Italiaanse kroeg is, kiest Bart opnieuw voor Italië.

We drinken een La Stoppa uit de regio Emilia Romagna. De wijn heeft een jeugdige kersenrode kleur, een mooie schittering en haast geen evolutie.

Hij geurt naar primaire aroma's van noorderkrieken en viooltjes. Als een ommetje in grootmoeders moestuin haal ik er ook iets van soepgroenten uit. Selder, peterselie, wortelloof... ik laat het in het midden. In ieder geval is deze wijn haast sulfietloos. Dat merk je aan de zuiverheid van de natuurlijke aroma's en de licht animale ondertoon.

Pienter en fris

Ik proef niet blind maar toch is dit een mooi voorbeeld van een eenvoudige Noord-Italiaanse wijn van basiskwaliteit. De puntige zuren en de zuivere sappige materie onthullen die identiteit. De totale afwezigheid van eikenhout behoudt de wijn op z'n fruitexpressie. Dit is geen 'inslaapvalwijn' maar eerder een gefermenteerd druivensapje dat pienter en fris overkomt.

Meer heeft een mens niet nodig. Product in het bord en in het glas tegen betaalbare prijzen. Eenvoudige drinkwijnen en een lichte basiskeuken. Een zonnetje door het raam en een ristrettokoffie met melkschuim. Had ik nu maar een ticket voor Mumford & Sons vanavond, dan bleef ik hier heel de dag wachten.

Bar(t)-à-vin, Lange Slachterijstraat 3-5, 2060 Antwerpen

bartavin@skynet.be

0474 94 17 86

Eenvoudige drinkwijnen zijn vaak beter op hun fruit zonder eiklagering. Pas dus op met instapwijnen met de vermelding 'Elevé en fût de chêne'. Het geeft vaak een geforceerde eiksmaak.

Valle Reale, Trebbiano d'Abruzzo Doc 2012 Popoli, Italia 12,5% Vol.

13 euro per fles om mee te nemen en 6 euro per glas

Import België:

www.vinifera-finewines.be

La Stoppa, Rosso 2010

(barbera/bonarda) Emilia Rosso

13% Vol. Trebbiolo IGT, Italia

13,50 euro per fles om mee te nemen,

6 euro per glas

Import België: A Taste Affair

www.wijnfolie.be