Direct naar artikelinhoud

'Magazinski' moet jongeren naar VRT lokken

Een van de belangrijkste opdrachten voor OP12 is om programma's te maken die jongeren aanspreken en ze opnieuw wat vaker naar televisie laten kijken. Het nieuwe magazine Magazinski moet daar vanaf volgende maandag proberen in te slagen. Magazinskiis het eerste programma van Alaska TV, het productiehuis van Stijn Peeters (broer van Bart) en Dirk De Jonge.

"Cruciaal bij zo'n programma is dat je luistert naar de mensen voor wie je het maakt", legt Koen Lievens van Alaska TV uit. "Daarom hebben we met veel jongeren samengezeten, om te zien waar ze mee bezig zijn, hoe ze leven, wat ze op televisie willen zien. Daaruit is onder meer gebleken dat ze anders naar televisie kijken: ze willen vooral kunnen delen. Daarom is Magazinskigeconcipieerd als een blokjesprogramma: we willen dat elk onderdeeltje zijn weg vindt naar het internet."

Magazinskizal portretten tonen van jongeren met een passie - een cabaretier van 23 of een 22-jarige chocolatier met een eigen zaak in de verbouwde garagebox van zijn ouders - en van jongeren met een verrassend kantje. In de eerste aflevering brengt zo'n verlegen jong meisje in beeld dat in haar kamer dansclipjes maakt op Japanse popmuziek. Twee neven mochten van Alaska TV dan weer van New York naar Los Angeles reizen, met die beperking dat ze dagelijks maar 25 euro mogen uitgeven. Twee elementen zijn belangrijk in al die reportages, zegt Koen Lievens. "Jongeren hebben een radar voor alles wat fake is: authenticiteit is voor hen heel belangrijk. Daarnaast vinden ze ook humor belangrijk. Dat willen we ook in die reportages stoppen."

Die humor komt ook terug in de meer absurde reportages. Henk Rijckaert toont in 'Boodschap van algemeen nutski' welke beroepen jongeren vooral niet moeten kiezen - in de eerste aflevering is dat: leraar geschiedenis - terwijl acteur Robrecht Vanden Thoren zich in een vrouw verkleedt. Als Dina Van Daele - "de moeder die je echt niet wil hebben" - geeft hij/zij jongeren advies over al hun problemen en vragen.