Direct naar artikelinhoud

'Rekenmeester' Boonen wint eerste World Ports Classic

De tweede en meteen slotrit in de eerste editie van de World Ports Classic was een maat voor niets. Theo Bos zette op de Rotterdamse Boompjes de massasprint naar zijn hand, Tom Boonen pakte de eindwinst. 'Met dank aan mijn zege in de Antwerpen', besefte hij.

Vier seconden. Met die voorsprong op André Greipel begon Boonen zaterdagmorgen aan de etappe die het peloton vanuit Antwerpen terug naar Rotterdam voerde. De Kempenaar wist met andere woorden waar hij aan toe was. Ook al omdat de rit naar de Nederlandse havenstad, in tegenstelling tot de loodzware 'heenvlucht', gedoemd was om op een massasprint te eindigen.

"Dat Greipel in de eerste tussensprint een seconde terugpakte, deed dus weinig terzake", had Boonen vooraf uitgekiend. "Zaak was de eindsprint te winnen, zoniet te hopen dat Greipel niet won." Een opdracht waar Boonen in slaagde, zij het met de hulp van Theo Bos. Zoals verwacht moest onze nationale kampioen het in de sprint afleggen tegen 'Gorilla' Greipel.

Immers, na een zware koers zoals vrijdag kan Boonen altijd wedijveren met de beste sprinters, maar in een rit waarin het peloton rustig een vroege vlucht controleert en er in het zicht van de finish rechttoe rechtaan gesprint wordt, kan Boonen zich nog maar zelden meten met de rassprinters. Gelukkig bracht Bos redding: De Rabobanksprinter pikte met zijn zesde seizoenszege Greipels bonificatieseconden in. "En gaat de eindzege naar rekenmeester Tom Boonen", vatte speaker Cees Maas het daar in hartje Rotterdam mooi samen. "Eén seconde volstaat voor de man uit Mol."

Boonen graaide dankzij zijn derde plaats in de slotrit ook de puntentrui mee, maar onthield vooral zijn overwinning in de vrijdagetappe. "Een zege die deugd doet omdat ze in bijzondere omstandigheden (veel wind en met een gemiddelde snelheid van 51 km/u, DNR) werd afgewerkt. Deze tweedaagse is trouwens een goede wedstrijd op dit moment van het seizoen. Renners die niet in de Vuelta reden waren hier, dus het niveau was hoog."

Gisteren sloot Boonen zijn driedaagse af in de GP 'Poeske Scherens', maar daar liet hij de actie over aan de ploegmaats. Vanaf vandaag begint hij aan zijn 'specifieke' opbouw naar het WK.