Direct naar artikelinhoud

Voorzitter Bundesbank zet eurocrisis weer op scherp

Voorzitter Jens Weidmann van de Bundesbank zou de afgelopen weken hebben overwogen op te stappen. Hij is het niet eens met de plannen van de Europese Centrale Bank (ECB) om Spanje en Italië te helpen.

Komende donderdag zou ECB-voorzitter Mario Draghi na de bestuursvergadering mededelingen over de reddingsplannen voor Spanje en Italië doen. Hij zei eerder 'dat de ECB alle middelen zal gebruiken om de euro te redden'.

De eurozone maakt zich op voor een hete herfst, waarbij de bal vooral in het Duitse kamp ligt. Duitsland moet het meest opbrengen voor het redden van de munt. Niet alleen binnen de Duitse coalitieregering in Berlijn neemt de verdeeldheid toe, Merkel zal ook andere grote obstakels als die van het grondwettelijk hof in Karlsruhe en de Bundesbank moeten zien te overwinnen.

Het gerucht dat Weidmann zou willen opstappen, werd door het blad Bild naar buiten gebracht en later tegenover andere Duitse kranten bevestigd. Vooralsnog zou de regering van Angela Merkel hem van het voornemen hebben afgehouden. Weidmann zal eerst zijn kritiek inbrengen op de bestuursvergadering van de ECB, waarin een meerderheid Draghi steunt.

Weidmann is fel tegen plannen van de ECB om onbeperkt Spaans en Italiaans staatspapier op te kopen om de rente in die landen te drukken. "Ik kan mijn werk het best doen als ik in functie blijf. Ik zal blijven streven de euro even hard te houden als de mark ooit was", zou Weidmann hebben gezegd.

Het uitlekken van het voornemen betekent echter dat de druk op de Duitse regering verder wordt opgevoerd. Draghi zou de steun hebben van Merkel, maar Weidmann heeft de steun van een groot deel van het Duitse electoraat.

Ook de voormalige Bundesbank-voorzitter Helmut Schlesinger betuigde vrijdag zijn steun aan Weidmann. Eerder trad Jürgen Stark al terug als bestuurslid van de ECB omdat hij de steunmaatregelen te ver vond gaan. Axel Weber weigerde om dezelfde reden toe te treden tot het bestuur.

Een andere Duitser, de huidige bestuurder Jörg Asmussen, zorgde donderdag voor onrust omdat hij ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil inschakelen bij de reddingsplannen voor Spanje en Italië. Het IMF zou een soort externe politie moeten worden. Zijn Franse collega Benoît Coeuré keerde zich hier vrijdag meteen tegen. Hij zegt dat de Europese noodfondsen EFSF en ESM dit werk zelf kunnen doen. De komende weken wacht de eurozone een drukke agenda.