Direct naar artikelinhoud

'Toestel vermiste pilote na 75 jaar teruggevonden'

Mogelijk zijn brokstukken teruggevonden van de Lockheed Electra. Dat is het vliegtuigje waarmee pilote Amelia Earhart een reis om de wereld maakte toen ze, op 2 juli 1937, spoorloos verdween boven de Stille Oceaan.

De vraag wat er met de Amerikaanse Earhart en haar navigator Fred Noonan is gebeurd, is een van de populairste mysteries uit de luchtvaartgeschiedenis. Een onderzoeksteam dat zich al jaren over het raadsel-Earhart buigt, The International Group for Historic Aircraft Recovery (Tighar), kwam in juli uit het gebied terug. Aanvankelijk toonde de groep zich ontgoocheld over de bereikte resultaten, maar na analyse van haar onderwaterbeelden blijkt ze nu toch iets te hebben gevonden. Vermoedelijk betreft het een stuurwiel en een deel van het landingsgestel.

De Tighar-groep gaat al jaren uit van de hypothese dat Earhart niet crashte, maar een noodlanding maakte op het onherbergzame atol Nikumaroro. Daar zou ze zijn gestorven.

Het is de eerste keer niet dat in de buurt van Nikumaroro resten aangetroffen worden die aan Earhart worden geattribueerd. Enkele jaren geleden dook ook een hak van een vrouwenschoen uit de jaren dertig op, of nog, een stuk plexiglas zo breed als het venster van de cockpit van de Electra.

Earhart, verbonden aan de aeronautische afdeling van de Purdue-universiteit, zette tal van exploten op haar naam. Ze was na Charles Lindbergh de tweede piloot en eerste vrouw ooit die de Atlantische Oceaan overstak.