Direct naar artikelinhoud

Staatsleiders bespreken miljardensteun aan Kiev

De Europese regeringsleiders bespreken vandaag een financieel-economisch steunpakket voor Oekraïne van 11 miljard euro in de komende zeven jaar. Een klein deel daarvan (1,4 miljard euro) betreft giften, de rest bestaat uit leningen.

Premier Di Rupo en zijn EU-collega's moeten verder beslissen of Rusland wordt gestraft vanwege de invasie van het Oekraïense Krim-schiereiland. De lidstaten zijn verdeeld daarover. Landen met levendige herinneringen aan de Russische overheersing (Polen, Tsjechië, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen) pleiten voor vergeldingsmaatregelen, landen met grote handelsbelangen in Rusland (Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland) zijn voorzichtiger.

De Europese Commissie presenteerde woensdag het voorstel om Oekraïne met minimaal 11 miljard euro te helpen tot 2020. Volgens Commissievoorzitter Barroso is deze steun nodig om politieke en sociale stabiliteit in Oekraïne te brengen. Volgens de Commissie was 1 miljard euro al voor Oekraïne gereserveerd, de rest is nieuw geld.

In het Commissievoorstel leent de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (waar de EU-landen meerderheidsaandeelhouder zijn) de komende jaren 5 miljard euro aan Oekraïne. De Europese Investeringsbank (bank van de EU) leent 3 miljard. Deze miljarden zijn bedoeld voor economische projecten als de aanleg van wegen, havens, vlieghavens. De leningen gaan gepaard met strikte eisen aan de winstgevendheid van de werken.

Uit de eigen meerjarenbegroting (2014-2020) haalt de Commissie 3 miljard: 1,4 miljard als schenking, de rest lening. Deze gelden kunnen worden aangewend het verbeteren van het ambtelijk apparaat, politie en justitie, hulp voor banken en de veiligheid van kerncentrales. Barroso benadrukt dat ook het IMF Oekraïne zal helpen en dat het de EU-landen vrijstaat bilateraal leningen te verstrekken.

Verder wil de Commissie de vorig jaar beloofde handelsvoordelen voor Oekraïne - afgewezen door de inmiddels afgezette president Janoekovitsj - alsnog en versneld aan de huidige machthebbers in Kiev geven. De nieuwe Oekraïense premier Jatsenjoek is vandaag aanwezig bij het overleg in Brussel.

Betrokken Commissieambtenaren verwachten dat de regeringsleiders politiek akkoord gaan met het hulpvoorstel van de Commissie. Er is afgelopen dagen veelvuldig met de lidstaten over gesproken. De ambtenaren vrezen vertraging bij de uitvoering van de hulpplannen omdat niet alle lidstaten even enthousiast zijn.