Direct naar artikelinhoud

'Armstrong kreeg politieke steun'

Lance Armstrong genoot steun in de hoogste politieke kringen in Frankrijk en de VS. Bill Clinton en Nicolas Sarkozy zouden ervoor hebben gezorgd dat de Amerikaan buiten schot bleef.

Na de Tour van 2009was toenmalig Frans president Nicolas Sarkozy vol lof over Lance Armstrong, zelfs al was die maar vijfde geworden. Zijn bewondering voor de comeback van Armstrong stak Sarkozy niet onder stoelen of banken.

Enkele maanden later mochten de Amerikaan en Bruyneel op het ontbijt in het Elysée. Sarkozy kreeg van Armstrong een fiets ter waarde van 4.200 dollar. Armstrong drong bij Sarkozy aan op het ontslag van Pierre Bordry, hoofd van het Franse antidopingagentschap AFLD. Dat meldt het Franse magazine Le Nouvel Observateur.

Bordry had verder onderzoek gevraagd naar een vondst van verboden injectienaalden en materiaal voor bloedtransfusies in de afvalcontainers van het hotel waar de toenmalige Astanaploeg van Armstrong verbleef. Een gerechtelijk onderzoek werd geopend en meteen weer gesloten.

"Het lijdt geen twijfel dat uit de hoogste kringen was bevolen om Armstrong het leven niet lastig te maken", stelt Michel Rieu, wetenschappelijk raadgever bij AFLD. De volgende stap was het ontslag van Bordry: "Armstrong kwam bij mij pochen dat hij aan de president mijn hoofd had gevraagd", aldus Bordry. Zijn ontslag volgde een jaar later.

Twee jaar later, op 3 februari 2012, besliste de Amerikaanse onderzoeksrechter André Birotte een onderzoek naar misbruik van overheidsgeld door Armstrong stil te leggen. Het onderzoek door federaal agent Jeff Novitzky had twintig maanden geduurd en was erg bezwarend materiaal tegen Armstrong. Een uitleg voor het sluiten ervan werd niet gegeven.

Dat zou zijn gebeurd na een telefoontje van ex-president Bill Clinton. Clinton maakte Birotte duidelijk dat de overheid wel iets beters te doen had dan haar eigen held naar de brandstapel te voeren.