Direct naar artikelinhoud

Emir Qatar vereert Hamas met bezoek Gaza

De emir van Qatar is enthousiast verwelkomd in de Gazastrook. Sheik Hamad is het eerste buitenlandse staatshoofd dat het Palestijnse gebied bezoekt sinds Hamas daar vijf jaar terug de macht overnam.

De emir en zijn gevolg staken vanuit Egypte de grens met de Gazastrook over. Bij de grensovergang werd Sheik Hamad bin Khalifa al-Thani verwelkomd door een erewacht en Hamasfunctionarissen, onder wie premier Ismail Haniyeh. "U maakt hiermee officieel een einde aan de politieke en economische blokkade van de Gazastrook door de krachten van onrechtvaardigheid en tirannie", zei een verheugde premier Haniyeh tegen de Qatarese emir.

Sinds Hamas in 2007 aan de macht kwam, hebben bezoekers van de VN of de EU steeds ontmoetingen met de islamistische beweging vermeden.

Hoewel het bezoek van de emir is bestempeld als humanitair, zijn Israël en de Palestijnse leiders in de Westelijke Jordaanoever niet bepaald te spreken over de Qatarese visite. Premier Mahmoud Abbas, wiens Fatahpartij de dienst uitmaakt op de Westoever, benadrukte in een telefoongesprek met de emir deze week dat hij de internationaal erkende leider van de Palestijnen is, en niet Hamas. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël, dat Hamas beschouwd als een terroristische organisatie, verklaarde: "Het is raar dat de emir van Qatar de kant van Hamas kiest, dat hij de voorkeur geeft aan Hamas in plaats van Fatah, en hiermee partij kiest in het interne Palestijnse conflict."

Maar in het sterk verarmde en overbevolkte Gaza stonden duizenden Palestijnen langs de weg te juichen om de emir te verwelkomen. Vrouwen op balkons gooiden bloemen en rijst naar Sheik Hamad, die het startsein gaf voor diverse door Qatar gefinancierde bouwprojecten.

De emir heeft zo'n 200 miljoen euro uitgetrokken voor onder meer de bouw van een ziekenhuis en de aanleg van een aantal wegen. Maar het belangrijkste project wordt Hamad City, zo'n duizend nieuwe huizen bij het zuidelijke stadje Khan Younis. De woningen, die zijn bedoeld voor Palestijnse ex-gevangenen die door Israël zijn vrijgelaten, moeten bij een voormalige Israëlische nederzetting verrijzen.

Gaza kent een dringend tekort aan bouwmaterialen. Israël heeft de invoer aan banden gelegd, omdat Hamas de materialen zou kunnen gebruiken voor bunkers of andere litaire doeleinden.