Direct naar artikelinhoud

Monty Pythons reisduif

Hij was lid van het legendarische humorcollectief Monthy Python maar intussen is hij minstens even beroemd als reizende reporter. Michael Palin liet ons alle hoeken van de wereld zien. Hij trok van Noord- naar Zuidpool, beet zich vast in het spoor van Ernest Hemmingway en gidste ons door Himalaya en woestijn.

Dit keer is Brazilië aan de beurt. De kleine Brit reist kriskras door het vijfde grootste land ter wereld, dat met de organisatie van het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen 2016 meer dan ooit in de belangstelling staat. Hij ontdekt een opkomende en dynamische grootmacht vol natuurlijke rijkdommen, een immense afzetmarkt en een stabiele munt. Al is er nog behoorlijk wat werk aan de winkel. De kloof tussen rijk en arm blijft immens, er is de terreur van het straatgeweld en tal van ecologische problemen schreeuwen om een oplossing.

Onze gids begint in Amazonië bij de Yanomami, een stam van onverschrokken krijgers. Hij gaat op stap met de muzikanten van de beroemde Manaus Opera en bezoekt Fordlandia, het visionaire project waarmee Henry Ford destijds, tevergeefs, een nieuwe wereld wilde bouwen in het oerwoud.

In de hoofdstad Brasilia ontmoet hij punkers, danst hij met heksen en ziet hij hoe het nieuwe WK-stadion stilaan vorm krijgt.