Direct naar artikelinhoud

Onkelinx maakt ziekenhuisverblijven goedkoper

Sommige ziekenhuizen rekenen een toeslag voor erelonen aan in hun tweepersoonskamers.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil dat nu afschaffen. De Christelijke Mutualiteit (CM) wil dat de minister ook werk maakt van de supplementen voor eenpersoonskamers.

Het lijkt op het eerste zicht meer op een symbooldossier. Uit onderzoek van het kabinet-Onkelinx blijkt immers dat vandaag nog maar in 20 ziekenhuizen en psychiatrische instellingen dergelijke ereloonsupplementen aangerekend worden. Op een totaal van 129 ziekenhuizen en 67 psychiatrische instellingen is dat amper 10 procent. Dat cijfer ligt in lijn met eerdere onderzoeken van de mutualiteiten, die tot een gelijkaardig cijfer kwamen op basis van de gegevens van het Riziv.

Met haar wetsvoorstel, dat ze vrijdag voorlegt op de ministerraad, volgt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) het regeerakkoord. Daar staat de afschaffing van de ereloonsupplementen in tweepersoonskamers ingeschreven. Aan de eenpersoonskamers raakt Onkelinx vooralsnog niet. Volgens de minister omdat een eenpersoonskamer een vrije keuze is. Tweepersoonskamers daarentegen zijn min of meer de norm geworden in de ziekenhuizen.

Katleen Sottiaux, woordvoerster van de minister, erkent dat het op het eerste zicht om een quasi verwaarloosbaar aantal ziekenhuizen gaat. "Maar het blijft niettemin een belangrijke maatregel. Want het gaat over grote ziekenhuizen, waar bijgevolg veel patiënten worden verzorgd. Die patiënten schrikken vaak als ze hun factuur krijgen, en er in bepaalde gevallen tot 200 procent aan ereloonsupplement wordt gevraagd", zegt Sottiaux. Nog belangrijker: "Zolang er trouwens geen wetswijziging is, kunnen de andere ziekenhuizen ook hun vrije gang gaan, en opnieuw dergelijke supplementen toelaten binnen hun ziekenhuis." Vandaar dus dat Onkelinx een voorstel klaarstoomt om de ereloonsupplementen voor tweepersoonskamers af te schaffen, nadat dat eerder ook al voor de vierpersoonskamers gebeurde. Universitaire ziekenhuizen kunnen al langer geen ereloonsupplementen aanrekenen, zij krijgen daarvoor in ruil wel een extra financiering.

Uit het onderzoek van het kabinet van Onkelinx blijkt dat die ereloonsupplementen overigens grote verschillen kennen. De variabelen binnen die groep van 20 instellingen lopen van 25 procent tot in een enkel geval zelfs 400 procent. Het gros rekent tussen de 100 en de 200 procent aan. Een verklaring voor die enorme verschillen is er niet. Feit is wel dat ze de factuur doen aantikken. Met zo'n 60 euro tot 100 euro gemiddeld per dag, blijkt uit cijferwerk van de Christelijke Mutualiteit (CM). En dan gaat het niet eens over zware of gespecialiseerde ingrepen, maar over bevallingen of relatief eenvoudige operaties zoals aan de appendix.

Bevalling

De Christelijke Mutualiteit is alvast tevreden met de plannen van Onkelinx, maar wil nog een stap verder gaan. "We steunen het voornemen van de minister, maar dit mag ons niet afleiden van het grootste probleem, namelijk de hoge ereloonsupplementen in de eenpersoonskamers", waarschuwt CM-topman Marc Justaert. "Op een gemiddelde factuur van 1.250 euro in deze kamers, maken die bijna de helft uit (644 euro)", aldus de CM. "Het verblijf in een eenpersoonskamer blijft dus nog te duur, zeker bij bijvoorbeeld een bevalling, waarbij de eenpersoonskamer meer dan gerechtvaardigd is." De CM pleit daarom voor een beperking van de ereloonsupplementen tot 100 procent.