Direct naar artikelinhoud

Nederlandse Publieke Omroep moet 200 miljoen besparen

Het Exqi-televisieproject wordt teruggebracht tot één digitale zender. Exqi wordt niet langer analoog uitgezonden en de twee digitale themazenders worden samengebracht onder de noemer EXQI Sport-Culture. Dat Exqi zijn plaats op de kabel zou verliezen stond in de sterren geschreven. De algemene zender kon zijn ambitie nooit waarmaken en dus besloot kabelbedrijf Telenet om de analoge Exqizender uit het aanbod te schrappen. En nu smelten dus ook de digitale themazenders samen. Op EXQI Sport-Culture is van maandag tot woensdag cultuur te zien. Van donderdag tot zondag wordt sport uitgezonden. De zender belooft wel om meer culturele content on demand aan te bieden.

De Nederlandse Publieke Omroep moet vanaf 2013 stapsgewijs 200 miljoen euro inleveren. Dat staat in het concept-regeerakkoord van VVD en CDA. Ook de mogelijkheid om eventueel één van de drie publieke televisienetten te schrappen is in dat regeerakkoord opgenomen. Het schrappen van dat derde net wordt echter enkel doorgevoerd wanneer blijkt dat de besparingen de kwaliteit van de uitzendingen aantasten. Verder is het de bedoeling dat de Wereldomroep zich op zijn kerntaken gaat richten. Die omroep wordt trouwens in de toekomst ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Het muziekcentrum van de Publieke Omroep wordt afgeschaft en er moet ook fors bespaard worden op de centrale sturing van de NPO. In 2009 ontving de totale publieke omroep nog 760 miljoen euro van de overheid.

Sam Mendes waagt zich aan Shakespeare

Oscarwinnende regisseur Sam Mendes gaat zich aan Shakespeare wagen. De regisseur van onder andere American Beauty, Revolutionary Road en Road to Perdition gaat vier nieuwe versies van Shakespeares toneelstukken verfilmen voor de BBC. Mendes zal voor de Britse openbare omroep televisieversies maken van Richard II, de twee delen van Henry IV en Henry V. De Shakespeareverfilmingen komen in 2012 op tv als onderdeel van een aantal Shakespeare-specials. “Ik heb Shakespeare zelf leren kennen door zijn stukken op televisie te zien”, liet Mendes weten. “Het is fantastisch dat ik nu de kans krijg om die toneelstukken aan een nieuw publiek voor te schotelen.”

EXQI Sport en EXQI Culture smelten samen