Direct naar artikelinhoud

Hoogste bankier van het land wankelt

De Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm stelt na Jean-Paul Votron nu ook Filip Dierckx in verdenking. Beide voormalige CEO's worden verdacht van beleggersmisleiding bij de val van Fortis. Dierckx is de huidige nummer twee van BNP Paribas Fortis én als voorzitter van Febelfin de spreekbuis van de Belgische banksector.

"Wij hebben vernomen dat er een inverdenkingstelling is van onze operationeel directeur Filip Dierckx", bevestigt BNP Paribas Fortis. "De bank benadrukt dat zij het volledige vertrouwen in de heer Dierckx behoudt. In het belang van het onderzoek wensen we hierover geen verdere publieke verklaringen af te leggen." Het parket van Brussel weigerde commentaar.

Filip Dierckx behoorde in de periode 2007-2008 tot de top vijf van Fortis en was bij de fatale crash ook de CEO. Dierckx stond maar enkele dagen aan het hoofd van de Belgisch-Nederlandse groep. Op 26 september 2008, vlak voor de eerste redding door de overheid, werd hij aangesteld als vervanger voor de zieke Herman Verwilst.

Hij is vandaag de enige die nog actief is aan de top van de Belgische banksector. Dierckx werd opgevist door BNP Paribas, dat de Belgische bankactiviteiten van Fortis kocht. Hij is momenteel niet alleen de nummer twee bij BNP Paribas Fortis, maar is ook voorzitter van bankenfederatie Febelfin.

Onderzoeksrechter Burm wrijft Dierckx en Votron aan dat zij de Fortisaandeelhouders bewust misleid hebben in de maanden voor de crash. Door informatie achter te houden of verkeerd voor te stellen, zouden ze zo de beurskoers gemanipuleerd hebben. Het is niet uitgesloten dat nu ook de drie andere toplui, ex-voorzitter Maurice Lippens en de voormalige topdirecteurs Herman Verwilst en Gilbert Mittler, in verdenking worden gesteld. Ze blijven in elk geval in het vizier van de Brusselse onderzoeksrechter. "Het onderzoek loopt nog", klinkt het in gerechtelijke kringen.

Ex-voorzitter Maurice Lippens zei gisteravond in een reactie niet op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen. Herman Verwilst, de nummer twee onder Votron en zelf ook een tijdje CEO, wil geen commentaar geven, "om niet in the picture te lopen".

Filip Dierckx werd door onderzoekers al in 2009 verhoord, onder meer tijdens huiszoekingen op de zetel van de toenmalige Fortis Bank. Dat gebeurde toen onder de persoonlijke leiding van onderzoeksrechter Jeroen Burm, die het hele Fortisdossier recentelijk overmaakte aan het Brusselse parket.

Votrons en Dierckx' inverdenkingstelling laat nu vermoeden dat het parket naar de correctionele rechtbank zal trekken met het Fortisdossier. De verdachten riskeren dan gevangenisstraffen. Bij een eventuele veroordeling hangen hen ook zware schadeclaims van gedupeerde Fortisbeleggers boven het hoofd. "Het is hoog tijd om eindelijk vooruitgang te boeken in deze zaak", fluistert men in gerechtelijke kringen. >> 4