Direct naar artikelinhoud

Geneviève Lhermitte eist schadevergoeding

Omdat Diderik Veldekens niets ondernam toen ze hem schreef dat ze erover dacht met haar vijf kinderen uit het leven te stappen, is Geneviève Lhermitte van plan haar voormalige psychiater burgerrechtelijk verantwoordelijk te stellen. De Nijvelse moeder kreeg in 2008 levenslang voor vijfdubbele kindermoord. De advocaat van Lhermitte, Xavier Magnée, begroot het nadeel voor Lhermitte op 3 miljoen euro, maar dat geld wil de vrouw niet. Ze vraagt 1 euro morele schadevergoeding.

Het was niet eens in besmuikte termen dat Lhermitte haar moorddadige gedachten opbiechtte aan haar psychiater. In een brief die ze op 27 februari 2007, een dag voor de feiten, persoonlijk binnenbracht op het kabinet van Diderik Veldekens, verwoordde ze het zo: “Ik heb slechte gedachten, wil zelfmoord plegen. Ik denk eraan mezelf te doden en mijn kinderen, want ik zie geen toekomst meer. (...) Ik en wij zitten in de val op persoonlijk en familiaal vlak. U bent zeer goed op de hoogte, u weet dat ik eerder al aan zelfmoord heb gedacht. Het is geen spel, het is de werkelijkheid. U weet dat ik ertoe in staat ben.”

Twee weken voordien was Lhermitte ook al een brief komen afgeven in de Nijvelse Erasmuspolikliniek. Haar psychiater, die ze al consulteerde sinds 2005 voor een hardnekkige depressie, had gezegd dat ze altijd haar gedachten op papier mocht zetten wanneer het haar te veel werd. Op 13 februari schreef Lhermitte dat ze voortdurend met “zwarte gedachten” kampte. Ze vermeldde ook dat ze naar de winkel was geweest en naar een groot vleesmes had staan kijken.

Naar aanleiding van de eerste brief nodigde Veldekens Lhermitte uit voor een spoedconsultatie. Bij de tweede brief ondernam hij niets. Veldekens was naar eigen zeggen van plan Lhermitte te laten hospitaliseren, maar hij wilde de terugkomst afwachten van haar man Bouchaïb Moqadem, die de hele maand bij zijn moeder in Marokko was geweest.

Het bestaan van de brieven sloeg in als een bom op Lhermittes assisenproces eind 2008, omdat Veldekens er tot dan toe niets over had gezegd. De psychiater werd schuldig verzuim aangewreven, maar assisenvoorzitter Luc Maes drukte meteen alle roddels de kop in: Veldekens was gehoord als getuige, en getuigen kunnen zichzelf niet incrimineren.

Een dag na het proces liet de verdediging van Lhermitte niettemin verstaan dat ze Veldekens op burgerrechtelijk vlak zou vervolgen. De zaak zal op 3 december behandeld worden voor de 74e kamer van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, zo wist Le Soir gisteren te melden.

Volgens Xavier Magnée, Lhermittes advocaat, heeft Veldekens onvoldoende rekening gehouden met de aanwijzingen die er waren dat Lhermitte van plan was haar kinderen om te brengen. Daarvoor zou ze een euro morele schadevergoeding vragen op een totaal dat begroot wordt op drie miljoen euro, naar verluidt een recordclaim.

“Het is een schatting van de schade die ze heeft geleden door haar vijf kinderen te verliezen”, klinkt het op het kabinet van Magnée. “Een mensenleven is uiteraard niet in geld uit te drukken. Bovendien verschillen de toegekende bedragen van proces tot proces. Soms komt er zelf helemaal niets uit de bus.”

“Het is geen kwestie van geld”, aldus Magnée. “Het gaat ons om het principe. Mevrouw Lhermitte wil dat een burgerlijke rechtbank erkent dat ze daadwerkelijk schade heeft geleden doordat Veldekens niets ondernam.”

Zelf moet Lhermitte overigens ook in de portefeuille tasten na haar schuldigverklaring. In het burgerrechtelijk luik van de assisenprocedure werd ze veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 625.000 euro. Haar ex-man Bouchaïb Moqadem heeft recht op 500.00 euro, de bij het gezin inwonende dokter Michel Schaar kreeg 60.000 euro toegewezen. Een oom en twee tantes langs vaders kant elk 5.000 euro en de grootmoeder langs vaders kant 50.000 euro.