Direct naar artikelinhoud

Stijn Devolder past in extremis voor Vuelta

Stijn Devolder gooit het roer om. De Belgische kampioen ziet af van Vueltadeelname en mikt op eindwinst in de Eneco Tour. ‘Via een paar eendagskoersen in eigen land stoom ik mij dan verder klaar voor het WK in Australië, waar ik graag de weg- en de tijdrit zou combineren’, verrast hij.

“Cornu en Monfort zijn mijn enige kandidaten. Als Monfort afhaakt vrees ik dat slechts één landgenoot aan de start van het WK tijdrijden zal staan”, vertrouwde bondscoach Carlo Bomans ons gisterenvoormiddag toe. “Stijn Devolder? Die gaf me eerder al te verstaan in Geelong alleen te focussen op de wegrit.” Niet dus. Polsend naar zijn ambities voor de resterende maanden, solliciteert de West-Vlaming plots openlijk naar een dúbbel WK-ticket. “De combinatie weg- en tijdrit moet te doen zijn”, redeneert hij. “De bondscoach heeft echter nog geen weet van mijn plannen. Ik zal een dezer contact met Bomans opnemen. Het komt hem wellicht goed uit, nu blijkt dat Monfort past.”

Devolder heeft trouwens nog meer verrassend nieuws in petto. “In samenspraak met de ploegleiding heb ik besloten om de Vuelta links te laten liggen. Ik heb al een pak koersdagen op de teller staan en wil niet het risico nemen uitgeblust naar Australië af te reizen. Dat de bondscoach de Ronde van Spanje de ideale voorbereiding op het WK vindt? Ik weet het niet. In plaats van de Vuelta start ik in de Eneco Tour. Een achtdaagse met twee tijdritten en een etappe in de Vlaamse Ardennen (Ronse-Ronse, red.), die bovendien passeert aan mijn achterdeur. Een rittenkoers die me op het lijf geschreven is en waar ik 100 procent voor gemotiveerd ben. En na de Eneco Tour rijd ik als tussendoortje het criterium in Bavikhove, waarna ik me via een paar Belgische eendagswedstrijden zoals Parijs-Brussel en de Grote Prijs van Wallonië verder klaarstoom voor Geelong.”

Maar, first things first. Want morgen wil Devolder eerst nog stunten op het Belgisch tijdritkampioenschap in Habay-la-Neuve. “Ik heb de erelijstjes goed bekeken. Als ik er in slaag de titel te pakken, zorg ik voor een unicum. Niemand eerder pakte in hetzelfde seizoen twee Belgische truien. Het zou dom zijn zo een kans te laten schieten. Met onder meer Maxime Monfort en Dominique Cornu is de tegenstand niet min, maar ik heb me perfect voorbereid.”(dnr)