Direct naar artikelinhoud

Taliban bereid om macht te delen in Afghanistan

De taliban in Afghanistan hebben zich tijdens een conferentie in Parijs bereid verklaard de macht te delen in hun land. Wel willen ze een nieuwe grondwet gestoeld op islamitische principes.

De talibanvertegenwoordigers, die zich met toestemming van talibanleider mollah Omar in de Franse hoofdstad bevonden, waren donderdag en vrijdag in Parijs samengekomen met afgevaardigden van de regering in Kaboel, parlements- en oppositieleden. Tijdens die conferentie hebben hoge vertegenwoordigers zich voor een deling van de macht in Afghanistan uitgesproken.

In een dit weekeinde verspreide mededeling verklaarden ze zich bereid mee te werken aan een regering die alle Afghanen vertegenwoordigt. Ze beloven verdraagzaamheid en vrede, maar dringen aan op een nieuwe grondwet naar islamitische principes. Behalve de islam moeten sociale rechtvaardigheid en historische verworvenheden in de grondwet begrepen zijn en moeten gelijke rechten gegarandeerd worden voor alle etnische groepen. De huidige grondwet is onder druk van de geallieerde troepen geschreven en daarom onaanvaardbaar, aldus de taliban. Ze verklaarden bovendien "de rechten van de vrouw, die de islam toestaat, te respecteren". Een vrouw beschikt in de islam het recht om te trouwen, eigendomsrecht, erfrecht en het recht op onderwijs en werk.

Mollah Omar, die vermoedelijk in Pakistan zit, heeft respect voor zijn politieke tegenstanders. "Hij verlangt wederzijds begrip en roept hen op zich bij de verdediging van het land aan te sluiten", zo klonk het op de conferentie.

Sinds de taliban in 2001 door de VS geleide troepen uit Kaboel zijn verdreven, bestrijden ze de door het Westen gesteunde Afghaanse regering. "Buitenlanders en de regering in Kaboel zijn niet in vrede geïnteresseerd", luidt het.

De NAVO zal haar gevechtsactiviteiten eind 2014 stopzetten, daarna zullen soldaten enkel nog als adviseur en voor de opleiding van Afghaanse strijdkrachten in het land blijven.