Direct naar artikelinhoud

'De schreeuw' van Munch breekt veilingrecord

De schreeuw, een van de vier bestaande versies van het beroemde schilderij van de Noorse kunstenaar Edvard Munch, is bij Sotheby's in New York geveild voor 119,9 miljoen dollar (91 miljoen euro). Dat is het hoogste bedrag dat ooit werd betaald voor een kunstwerk op een veiling.

Het vorige record stond op naam van Nu au plateau de sculpteur (of: Naakt, groene bladeren en buste)uit 1932 van Pablo Picasso. Dat schilderij werd in 2010 geveild voor 106,5 miljoen dollar.

De veiling van De schreeuw werd bepaald door acht bieders, maar het was vooral een duel van 12 minuten tussen twee telefonische bieders dat de prijs sterk opdreef tot een historisch record. Het schilderij, een pastel uit 1895, werd te koop aangeboden door de Noorse zakenman Petter Olsen, wiens vader een vriend en mecenas van Munch was. Twee andere versies van De schreeuw werden al eens gestolen maar telkens weer teruggevonden. Zij hangen respectievelijk in in het Nasjonalmuseet en het Munchmuseum in Oslo.

Petter Olsen zal de opbrengst van het geveilde schilderij investeren in een nieuw museum in het stadje Hvitsten, waar Munch vanaf 1910 veel van zijn werk maakte. Dat museum, waar de schilderijen van Munch uit de Olsoncollectie zullen worden getoond, opent in 2013 zijn deuren in het kader van de 150ste geboortedag van de schilder.

Op de veiling van woensdagavond in New York haalde Le viol uit 1948 van de Belgische schilder René Magritte 746.500 dollar (567.000 euro). De verwachtingen waren dat het boven 1 miljoen euro zou uitkomen.