Direct naar artikelinhoud

Gijzelaars gedood tijdens mislukte redding in Nigeria

Italië eist een verklaring van Groot-Brittannië na de mislukte redding van een Brit en een Italiaan uit de handen van een extremistische beweging in Nigeria. Het tweetal werd gedood door de terroristen. Rome zegt dat het niet op de hoogte was van de reddingspoging.

De Brit Chris McManus en de Italiaan Franco Lamolinara werden vorig jaar in mei ontvoerd in Birnin Kebbi, in het noordwesten van Nigeria. Ze werkten beiden voor het Italiaanse bedrijf B. Stabilini, dat een lokaal filiaal voor de centrale bank van Nigeria bouwde in de stad.

Wie hun kidnappers waren, is nog steeds niet duidelijk. Enkele maanden na de ontvoering dook een video op met McManus waarin zijn ontvoerders zeiden lid te zijn van Al Qaida. Die regio is inderdaad niet ver van de grens met Niger, waar Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) eerder al buitenlanders heeft ontvoerd. Maar de kans is ook groot dat het gaat om een actie van Boko Haram, de extremistische organisatie die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van bijna duizend mensen in 2011. Boko Haram zou banden hebben met AQIM.

Het Britse leger en inlichtingendiensten werkten in de afgelopen maanden samen met de Nigeriaanse autoriteiten om McManus en Lamolinara te bevrijden. Enkele weken geleden werd in het Afrikaanse land een groep leden van de speciale eenheid Special Boat Service ontplooid om de reddingsoperatie voor te bereiden. Maar donderdag, voordat de eenheden het gebouw waar McManus en Lamolinara konden bestormen, klonken schoten. Beide gijzelaars werden dood teruggevonden.

De bestorming, zo zei de Britse regering later, werd op touw gezet omdat er een onmiddellijk gevaar was voor het leven van beide mannen. De operatie ging immers van start nadat enkele verdachten, die eerder waren gearresteerd door de Nigeriaanse autoriteiten, verteld hadden dat de twee gijzelaars in Sokoto, op minder dan 200 kilometer van Birnin Kebbi, werden vastgehouden. Uit afgeluisterde telefoongesprekken werd duidelijk dat de ontvoerders plannen hadden naar elders te vertrekken. Hun gijzelaars zouden ze meenemen en mogelijk executeren.

Donderdag, niet lang na de mislukte operatie, belegde premier Cameron een persconferentie waarin hij meedeelde dat McManus en Lamolinara werden vermoord door hun gijzelnemers. Bij de reddingsoperatie kwamen ook twee ontvoerders om het leven.

Italië reageerde woedend op de eenzijdige Britse actie. Premier Mario Monti zei dat ze pas op de hoogte waren gesteld toen de raid op het gebouw in Sokoto al was begonnen. Ook president Giorgio Napolitano veroordeelde het feit dat de Italiaanse regering niet eerder werd geïnformeerd over de reddingsoperatie. "Het gedrag van de Britse regering om Italië niet op de hoogte te stellen, is onverklaarbaar. Een politieke en diplomatieke verklaring is nodig."

De grootste krant in het Italië, Corriere della Sera, sprak schande over de operatie. De krant noemde het een "slag in het gezicht" en een "vernedering" voor Italië. Corriere della Sera schreef ook dat Groot-Brittannië werd gedreven door een heimwee naar de vroegere glorie van het Britse Rijk en daardoor unilateraal had gehandeld.

Londen bevestigde gisteren dat de Italianen pas werden gewaarschuwd nadat de operatie was begonnen. Maar, zo zei de woordvoerder van premier Cameron, "in de afgelopen maanden hebben we tijdens contacten met de Italianen de mogelijkheid van een reddingsoperatie vaak opgeworpen. Daartegen werden toen geen bezwaren geuit."

Bovendien, aldus Downing Street, was het na het begin van de operatie niet meer mogelijk de Italianen om samenwerking te vragen, omdat anders het risico bestond dat de ontvoerders kwamen te weten dat de autoriteiten hun verblijfplaats kenden. "We moesten snel een beslissing nemen om door te gaan met deze operatie", zei William Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken. "We hadden heel weinig tijd."