Direct naar artikelinhoud

Helft motorrijders niet verzekerd tegen fysiek letsel

Minder dan de helft van de Belgische motorrijders is voldoende verzekerd tegen lichamelijke letsels bij een ongeval in fout of bij een eigen val. Dat meldt verzekeraar Ethias. "Dit is een onrustwekkend laag cijfer als men weet dat motorrijders een kwetsbare groep blijven in het verkeer", zegt Ethias.

Ethias analyseerde 38.000 verzekeringspolissen en stelde vast dat slechts 47 procent verzekerd is tegen lichamelijke letsels bij een ongeval in fout of bij een eigen val. Volgens de verzekeraar sluiten de meeste motorrijders de wettelijk verplichte BA-verzekering meestal wel af, maar die dekt eventuele lichamelijke letsels niet.

Cijfers van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) begin maart wijzen op een stijging van het aantal ernstige ongevallen waarbij tenminste één motorrijder betrokken is. In 2011 vielen 114 doden bij ongevallen met motoren, wat neerkomt op 14,8 procent van alle verkeersdoden. Zowat 700 motorrijders raakten zwaargewond.

"Meestal gaat het om ongevallen waarbij de motorrijder zelf ten val komt", zegt Ethias. "En als hij onvoldoende verzekerd is, zal hij zelf alle gevolgen moeten dragen in geval van lichamelijke letsels."