Direct naar artikelinhoud

Israël bestookt Syrische doelen

Voor het eerst sinds het uitbreken van de burgeroorlog heeft Israël ingegrepen in Syrië. Israëlische gevechts-vliegtuigen bestookten doelen aan de grens met Libanon. VN-bemiddelaar Brahimi waarschuwde dat Syrië 'stukje voor stukje wordt verwoest'.

Jeruzalem, dat bezorgd is dat Syriës moderne wapens en chemisch wapenarsenaal in handen vallen van Hezbollah, zweeg over de geheime luchtoperatie. Maar westerse diplomaten bevestigen dat Israëlische F-15's en F-16's een wapenkonvooi bestemd voor Hezbollah hebben gebombardeerd.

"Het doelwit was een truck met wapens op weg van Syrië naar Libanon", aldus een westerse diplomaat. Volgens bronnen in de regio zou de wapenzending bestaan uit onder andere moderne SA-17-luchtdoelraketten van Russische makelij. Deze zouden in handen van Hezbollah-strijders een gevaar voor Israëlische toestellen zijn. Het Syrische leger zegt dat "een wetenschappelijke onderzoekseenheid in de buitenwijken van Damascus" werd geraakt.

Israël en de VS zijn bang dat niet alleen Hezbollah maar ook Syrische jihadisten de luchtdoelraketten en antitankwapens vanpresident Assad bemachtigen. De grootste vrees is echter dat een deel van de chemische wapens naar Hezbollah wordt gesmokkeld.

VN-chef Ban Ki-moon riep gisteren nog eens op "een einde te maken aan de niet aflatende meedogenloze gruwelen in Syrië". De toestand is rampzalig en wordt elke dag erger, zei Ban op de donorconferentie voor hulp aan Syrië. De speciale VN-gezant, Lakhdar Brahimi, zei dat het land "een ongekend niveau van gruwelijkheid had bereikt" en dat "het voor onze ogen uiteenvalt". Brahimi drong daarmee bijna wanhopig bij de VN aan op actie.

Tientallen lijken van jongemannen werden daags ervoor aangetroffen in de stad Aleppo, 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus. De jongeren werden naar het zich laat aanzien gemarteld en met één kogel door het hoofd vermoord.