Direct naar artikelinhoud

Hulpverleners niet te spreken over weddenschappen Loterij

Na een absoluut recordjaar wil de Nationale Loterij in 2013 sportweddenschappen lanceren. Die zouden ook online worden aangeboden. Hulpverleners spreken van een gevaarlijke evolutie.

In 2012 steeg de omzet van de Nationale Loterij voor het tweede opeenvolgende jaar om af te klokken op 1,258 miljard euro, of net geen 5 procent meer dan in 2011. Een topjaar dus, al denken heel wat hulpverleners daar anders over. "Neem het van mij aan: volgend jaar haalt de Nationale Loterij gegarandeerd nog meer geld op met haar spelletjes", zegt de Mechelse psychiater Pieter Roosen, die zich al sinds de jaren tachtig bezighoudt met gokverslaving. "In crisistijden zijn mensen sowieso meer geneigd om te gokken."

Gevaarlijke evolutie

Dit jaar lanceert de Nationale Loterij ook sportweddenschappen, waarbij spelers geld kunnen inzetten op de uitslagen van grote sportwedstrijden. En dat is geen goed idee, vindt Roosen. "Vooral omdat het daar niet om zuivere kansspelen gaat. Sommige ploegen spelen beter dan anderen, waardoor je minder kan verdienen wanneer je kiest voor de ploeg die de meeste kans maakt op winst."

Net als veel andere spelletjes zal de Nationale Loterij de sportweddenschappen ook online aanbieden. Roosen spreekt van een gevaarlijke evolutie. "Internet werkt verschrikkelijk drempelverlagend. Vroeger moest je een jas en een das aantrekken om te gaan gokken, nu kan je het vanuit de badkuip doen. Zelfs minderjarigen kunnen zo gokken als ze de identiteitskaart van hun ouders gebruiken."

Vraag en aanbod

De Kansspelcommissie wil op de online weddenschappen een limiet plaatsen van 1.000 euro per week, maar ook die limiet stoot hulpverleners tegen de borst. "Wie heeft er nu 4.000 euro op overschot om maandelijks te vergokken", vraagt Donald Van Rossem van de Werkgroep tegen Gokverslaving zich af. Hij stelde voor om het maximale bestedingsbedrag te beperken tot een derde van het minimuminkomen, maar ving bot. De werkgroep schat het aantal gokverslaafden in België op ongeveer 300.000, waaronder 125.000 zware verslaafden. Niet alle kansspelen houden evenwel een even groot risico op verslaving in. "Alles hangt af van het tijdsverloop tussen de inzet en het uitkeren van de winst", vertelt Roosen.

Volgens de Nationale Loterij is het niet de bedoeling om met het nieuwe aanbod meer mensen aan te zetten tot gokken. "We spelen in op de bestaande markt en op de vraag van onze spelers", zegt woordvoerster Sofie Van den Bussche. Bij het ontwikkelen van nieuwe spellen wordt er daarom rekening gehouden met het risico op verslaving. "Ook bij het online gokken gelden er heel wat regels. Zo kan men niet meer dan 100 euro per dag verliezen en niet meer dan 300 euro per week. Het aantal spelletjes dat men kan spelen is beperkt. Bovendien wordt het systeem gemonitord. Wie te veel speelt, wordt opgevolgd."