Direct naar artikelinhoud

Sony haalt het hakmes boven

De Japanse elektronicagigant Sony wil zijn personeelsbestand wereldwijd met 10.000 werknemers afslanken tegen eind dit jaar. Dat komt neer op 6 procent van het totale werknemersaantal. Eind maart had Sony 168.200 mensen in dienst.

Het nieuws over de ontslagronde stond gisteren op de website van het Japanse financiële dagblad Nikkei. Enkele weken geleden gaf de nieuwe topman, Kazuo Hirai, tijdens een rondetafelgesprek al aan dat dergelijke herstructureringsplannen in de pijplijn zaten. Sony gaat er namelijk van uit dat het huidige boekjaar opnieuw rood zal kleuren, met een nettoverlies van 220 miljard yen (meer dan 2 miljard euro). Hirai noemde de beslissing om 10.000 jobs te schrappen 'pijnlijk'.

Volgens de Japanse krant is ongeveer de helft van de bedreigde banen het gevolg van het stopzetten van activiteiten. De rest zal voortkomen uit besparingen in de vaste kostenposten.

Sony voelt de gevolgen van de crisisperiode sinds 2008 sterk. Ook de overstromingen in Thailand laten sporen na. Sinds 2008 schrapte het Japanse concern meer dan 16.000 banen wereldwijd en sloot het diverse vestigingen.

De verlieslijdende televisieactiviteiten worden in ieder geval niet opgegeven. Nieuwkomer Hirai, die zijn strepen verdiende doordat hij de gameafdeling opnieuw winstgevend maakte, wil de tv-tak, die voor het achtste jaar op rij verlies maakt, nieuw leven inblazen. In december stapte Sony nog uit S-LDD, de joint venture met Samsung die lcd-schermen produceerde. Dat bracht alvast 50 miljard yen (470 miljoen euro) op.

België

Sony geeft op donderdag 12 april een persconferentie over de strategie van de groep voor de komende jaren.

Het bericht over de op handen zijnde ontslagronde stuurde het aandeel Sony maandag 0,6 procent hoger in een neerwaartse markt.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen Sony tewerkstelt in ons land. De mogelijke impact op de tewerkstelling hier is dus nog moeilijker in te schatten. Sony Music Entertainment heeft een 25-tal mensen in dienst. De groep beschikt over twaalf verkoopspunten in België onder de naam Sony Center, waarvan acht in Vlaanderen. Zo'n verkooppunt telt gemiddeld een vijftal werknemers. Daarnaast is er een vestiging op de vrachtluchthaven Brucargo voor de distributie van goederen in de Benelux.