Direct naar artikelinhoud

Links en rechts touwtrekken om onderwijshervorming

Welke richting moet de onderwijshervorming van minister Pascal Smet (sp.a) uit? Het linkse duo sp.a en Groen is voor een grote hervorming, het centrumrechtse trio N-VA, CD&V en Open Vld is tegen.

VOOR

sp.a: De invoering van een brede eerste graad met begeleiding op maat, de afschaffing van het B-attest en het einde van de schotten tussen aso en tso: Smet liet onlangs in zijn ambitieuze hervormingsplannen kijken. Al is er nog onduidelijkheid. De concrete ingrepen zijn klaar, maar de minister wil ze pas na de gemeenteraadsverkiezingen publiek maken.

Groen: De groenen willen een radicale hervorming met als einddoel de 4-4-4-structuur. Dat staat in Laat ons eens aan het woord, het e-boek van Elisabeth Meuleman dat vandaag wordt voorgesteld. Leerlingen krijgen 3 keer 4 jaar onderwijs, in plaats van 2 maal 6 jaar. Een middenschool moet als ideale overgang dienen. B-attesten verdwijnen, want ze versterken de hiërarchie en werken demotiverend.

TEGEN

N-VA: "We staan huiverachtig tegenover grote hervormingen", zei Kris Van Dijck gisteren op de voorstelling van de alternatieve onderwijshervorming van de partij. Voor N-VA is er niets mis met de opdeling tussen aso, tso en bso, zolang de drie maar evenwaardig worden behandeld. Leerlingen kunnen beter per niveau bij elkaar zitten. Vanaf het 5e leerjaar moeten vakleraars worden ingezet.

CD&V:Ook CD&V staat niet te springen voor een algemene eerste graad. De christen-democraten willen vooral inzetten op 'differentiatie' en 'oriëntatie'. Scholen en CLB's moeten veel meer werk maken van loopbaanbegeleiding, al vanaf de lagere school. "Leerkrachten moeten ook flexibeler aan de slag kunnen met leerplannen, zodat alle leerlingen zich kunnen ontwikkelen", zegt Kathleen Helsen.

Open Vld: De liberalen zijn ook voor het inzetten van vakleerkrachten in het basisonderwijs. Volgens Marleen Vanderpoorten maakt dat overgang naar het secundair een stuk eenvoudiger. Zij twijfelt aan het nut van homogene groepen: "Voor ons moet het onderwijs in de eerste graad flexibel zijn", zegt ze. Speerpunt voor Open VLD zijn de leerkrachten: die moeten betere voorwaarden en een meer aangepaste opleiding krijgen.