Direct naar artikelinhoud

Grote bezorgdheid over geplande lancering Noord-Koreaanse 'satelliet'

Noord-Korea wil deze week een drietrapsraket lanceren waarvan Pyongyang zegt dat ze gebruikt wordt om een weersatelliet de ruimte in te sturen. Japan en Zuid-Korea zeggen dat het om een wapentest gaat en dreigen ermee de raket neer te halen als die hun luchtruim doorkruist.

De dertig meter hoge Unha-3-raket zal gelanceerd worden vanop een nieuwe basis op vijftig kilometer van de grens met China. Afgelopen weekend mocht een groep internationale journalisten de site bezoeken. De directeur van het programma benadrukte dat met de raket enkel vreedzame doeleinden beoogd worden. Ook de kritiek als zou het geïsoleerde en straatarme Noord-Korea zich geen ruimteprogramma kunnen veroorloven, werd weggewuifd. "Als we niet zelf onze technologie ontwikkelen, worden we slaven. Om een ontwikkelde en machtige ruimtenatie te kunnen worden, hebben we onze eigen technologie nodig."

De ruimteplannen vallen samen met de honderdste verjaardag van wijlen Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea, en zouden bedoeld zijn om de nationalistische gevoelens aan te wakkeren en de positie van de huidige leider Kim Jong-un te verstevigen.

De VS, Japan en Zuid-Korea wantrouwen het Noord-Koreaanse ruimteprogramma en vrezen dat het een dekmantel is om een verbeterd type langeafstandsraket uit te testen, die later gebruikt zou kunnen worden voor nucleaire aanvallen. Volgens experts heeft de Unha-3-raket een reikwijdte van 6.700 kilometer, voldoende om het Amerikaanse Alaska te bereiken.

In 2009 vuurde Pyongyang een soortgelijke raket af, die eerst over Japan scheerde en na een vlucht van 3.800 kilometer in zee belandde. Japan en Zuid-Korea vrezen dat de nieuwe raket over hun grondgebied zal vliegen en verklaarden al dat ze het tuig in dat geval uit de lucht zullen schieten. Noord-Korea reageerde daarop met de verklaring dat dat beschouwd zal worden als een 'vijandige daad'.

Maar voorlopig ziet het ernaar uit dat de raket in eerste instantie over China zal vliegen, een van de weinige landen waarmee Pyongyang nog diplomatieke betrekkingen onderhoudt. De kans dat de raket ergens te land zal neerstorten, is volgens experts klein. Als de lancering lukt, zal de ongerustheid over het Noord-Koreaanse raketprogramma alleen maar toenemen en zullen de spanningen in de regio opnieuw tot een hoogtepunt komen.

De Unha-3-raket is 30 meter hoog en zal gelanceerd worden van een nieuwe basis op 50 kilometer van de Chinese grens.