Direct naar artikelinhoud

'Club moet kampioen spelen'

Vanavond begint een nieuw seizoen in de Jupiler Pro League. Marc Degryse en Frank Vercauteren laten hun licht schijnen over de nieuwe competitie die dankzij de transfers van Club Brugge en de heropstanding van AA Gent erg spannend belooft te worden.

Vorige zondag was het de Supercup. Welke lessen trok je daaruit?

Degryse: "Van den Brom had zich ongerust gemaakt. De zege tegen Genk was nodig voor het vertrouwen. We hebben vaak op Biglia zijn kap gezeten maar het zou kunnen dat Vanden Stock gelijk had: 'Als Biglia er niet meer is, zullen we hem missen.' Ze hebben niemand om zijn rol over te nemen. Ik ben blij dat de keuze voor de jeugd wordt doorgetrokken, maar een spits en een middenvelder hebben ze nodig."

Frank, begrijp jij dat een trainer rond deze periode nerveus wordt?

Vercauteren: "Trainers willen alle spelers op de eerste trainingsdag. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt: mensen die weggaan of bezig zijn met weggaan en dan toch niemand extra hebben. Je weet al maanden dat Mbokani, Biglia en anderen zullen vertrekken. Dan moeten hun vervangers er op de eerste training zijn."

Je zou denken: 'Van den Brom heeft een goede band met Van Holsbeeck, hij is kampioen. Die kan toch wat afdwingen?'

Degryse: "Hij heeft vorig jaar al behoorlijk wat gekregen met Nuytinck, Armenteros en De Zeeuw. Nu wou hij Batshuayi. Ik kan goed begrijpen dat Anderlecht afhaakt voor Mboyo: hij is geen eerste keuze van Van den Brom en ze voelen dat Mboyo nog opties openhoudt. Dan is het juist om geen vijf miljoen te betalen."

Vercauteren: "Plus, ze zitten safe, hé. Ze bereikten wat ze wilden bereiken: de Champions League. Ze zijn zeker van de inkomsten, ze hebben tot 31 augustus de tijd, dus waarom zouden ze overhaast te werk gaan?"

Van Holsbeeck wil toch niet dat Anderlecht afgaat in de Champions League omdat de groep nog niet op elkaar is ingespeeld?

Degryse: "Je moet niet overdrijven. Ze hebben nog genoeg kwaliteiten. De verdediging is dezelfde als vorig jaar."

Vercauteren: "Twee van de drie middenvelders zijn gebleven. Er is een goede basis, wat ontbreekt is twee spelers die boven de rest staan."

Zoals Mbokani.

Vercauteren: "Hmm, beter nog dan Mbokani."

Degryse: "Ik begrijp niet dat Thorgan Hazard niet bij Anderlecht speelt. Als je als speler kunt kiezen tussen Anderlecht en Zulte Waregem, dan ga je toch naar Anderlecht? Die positie links vooraan lag open voor hem."

Vercauteren: "Het was natuurlijk gevaarlijker, je neemt altijd meer risico als je naar Anderlecht gaat. Het is moeilijker, de druk is groter, de opeenvolging van wedstrijden."

Degryse: "Hij was de eerste keuze van Van den Brom, die kwam daar eerlijk voor uit. Wat wil je als speler nog meer?"

Wat zag je van Genk?

Degryse: "We moeten ons geen zorgen maken, het is dezelfde ploeg als vorig jaar, behalve Plet en Barda."

Vercauteren: "Pas op, Marc, dat waren geen titularissen, maar ze waren wel belangrijk."

Degryse: "Sowieso hebben ze voorin nog wat nodig. De Ceulaer en Vossen alleen: ik geloof daar niet in. Ojo kan zich niet doorzetten en Buffel maakt net als Monrose niet veel goals."

De trainer, Mario Been, wordt nerveus.

Degryse: "Ja, en daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Net als Van den Brom haalde hij goede resultaten, er is geld en toch moet hij toezien hoe Degraen pokert in de onderhandelingen."

Vossen loopt evenzeer nerveus rond. Ook hij roept om versterking.

Degryse: "Begrijpelijk. Vossen voelt het meeste van allemaal dat het belangrijk is dat er nog iemand bijkomt die op een verdediging kan wegen, een ander type dan De Ceulaer."

Het alternatief voor Vossen is vertrekken, maar ook dat lukt niet.

Vercauteren: "Het is wat zoals Biglia. Er is een bepaalde prijs, en niemand wil die betalen."

Degryse: "Voor vier miljoen laat ik hem niet gaan."

Vercauteren: "Ofwel ben je top en dan betalen ze acht tot twaalf miljoen, ofwel zit je tegen de top aan en dan haken veel clubs af voor die bedragen. Biglia overkwam hetzelfde: die koop je altijd voor drie tot vijf miljoen maar niet voor acht."

Wat verwachten jullie dit seizoen van Gent?

Degryse: "Ik kijk uit naar Gent! Dit moet hun jaar worden. Dat nieuwe stadion, Fernandez die een hele voorbereiding kon werken, Pedersen die ik heel goed vind. Ik hoop echt dat El Ghanassy zijn tweede adem vindt."

Fernandez wil er een tien bij.

Degryse: "Met nog een creatieve speler erbij, kan Gent weer bij de grote ploegen staan."

Vercauteren: "Toch heb ik twijfels bij AA Gent."

Degryse: "Waarom?"

Vercauteren: "Staan ze stevig genoeg voorin? Zijn er genoeg gasten die het verschil kunnen maken? Pedersen is een vraagteken voor mij."

Degryse: "Je gaat zien Frank: hun nieuwe stadion zal hen een boost geven."

Dat wordt dan weer een leuk Vlaams gevecht met Club Brugge.

Degryse: "Club Brugge zal heel dicht eindigen. Vorig jaar speelden ze bij momenten al heel goed voetbal. Simons komt daar nu bij. Alleen vind ik ze voorin wat krap zitten na het vertrek van Bacca. De Sutter alleen is te weinig."

Vercauteren: "De Sutter komt van vijf jaar weinig spelen en zal nu om de drie dagen moeten opdraven en niet alleen maar invallen, dat is een vraagteken voor mij hoor."

Degryse: "Je hebt gelijk, bij een topclub is hij nog nooit nummer één geweest. Ik zie De Sutter vijftien of twintig goals maken, maar hij zal er elke week moeten staan. Zijn alternatief, Gudjohnsen, is voor mij geen typische spits."

Vercauteren: "Simons ... ik weet het niet. Hij is belangrijk voor het leiderschap en ik hoop dat hij de lijn kan doortrekken, maar hij is 36. Op een zeker moment kom je je limiet tegen. Je moet ook zien naar de complementariteit met Vadis en anderen. Plus, bij Brugge is het dit jaar echt van moeten. Ze moeten kampioen spelen."

Degryse: "Ik kijk uit naar de start van Standard. Als dat verkeerd gaat ... laat ze drie keer na elkaar verliezen en het het kot staat daar in brand. Dat zou jammer zijn, want in potentie moeten ze meedoen voor de titel. Onder druk van de fans heeft Duchâtelet de ploeg kunnen samenhouden."

Doet Zulte Waregem weer mee?

Vercauteren: "Het wordt een gevaarlijk jaar voor hen. Een plaats in play-off I zou al schitterend zijn. Met Delaplace en Malanda zijn ze toch wat kwaliteit kwijt."

Degryse: "Het is echt een schande wat er met Malanda is gebeurd, helemaal verkl*** door zijn entourage."